Prima   -  Presa   -  Noutăți - Asigurarea durabilității proiectelor de Dezvoltare Regională

Asigurarea durabilității proiectelor de Dezvoltare Regională

   
17.01.2013   1582 Accesări  

17 ianuarie|Cimișlia. Ședință de totalizare cu partenerii proiectului ,,Eficientizarea managementului deșeurilor menajere solide în Regiunea de Dezvoltare Sud". Joi, 17 ianuarie, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor(MDRC) în comun cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud(ADR Sud) au adunat într-o ședință de totalizare partenerii proiectului ,,Eficientizarea managementului deșeurilor menajere solide în Regiunea de Dezvoltare Sud". Întrunirea a avut drept scop principal analizarea activităților Autorităților Publice Locale în vederea asigurării durabilității proiectelor de dezvoltare regională.

Proiectul ,,Eficientizarea managementului deșeurilor menajere solide în Regiunea de Dezvoltare Sud" a fost lansat în toamna anului 2010 și finalizat integral în decembrie 2012. Proiectul a prevăzul dotarea cu echipament, necesar colectării separate a deșeurilor,  a Întreprinderilor Municipale ,,Gospodărie Comunal Locativă"(ÎMGCL) din cele 8 centre raionale din Regiunea de Sud. Proiectul a fost înaintat la Fondul Național de Dezvoltare Regională(FNDR) de către ADR Sud și a fost implementat în parteneriat cu cele 8 primării ale centrelor raionale din Regiunea de Sud.

Odată finalizat, partenerii proiectului trebuie să asigure durabilitatea acestuia în vederea utilizării pe mai departe a bunurilor procurate conform scopului inițial. Fiecare din cele 8 primării, împreună cu reprezentanți din IMGCL au prezentat seccesele și impedimentele în menținerea durabilității proiectului recent finalizat. O parte din Întreprinderi înregistrează probleme la capitorul utilizarea echipamentului. Presele de balotat plasticul și hârtia nu au fost puse în funcțiune în unele centre raionale iar în altele echipamentul procurat nu acoperă necesitățile populației.

,,Proiectul a fost unul  într-adevăr regional și a primit calificative pozitive din partea unor experți europeni în ciuda faptului că s-au înregistrat regrese la anumite capitole. Am înțeles, în urma acestei ședințe, că o mare parte din bunuri sunt funcționabile și utilizate conform destinației", a menționat Valerian Bânzaru, Directorul Direcției Generale Dezvoltare Regională din cadrul MDRC.  

Prticipanții la ședință au comunicat și au făcut schimb de adrese pentru a putea prelua practicile pozitive din localitățile model. Orașul Ștefan Vodă este unul din aceste localități. A înregistrat progrese pe parcursul implementării proiectului cât și după.  ÎMGCL din orașul Cahul a reuși să economisească sume considerabile datorită echipamentului nou procurat.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în comun cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud vor continua să monitorizeze acțiunile partenerilor în perioada de după implementarea proiectului. Se estimează că în urma finalizării acestui proiect peste 42 449 de persoane, din RDS, beneficiază de servicii de salubrizare prestate calitativ.