Prima   -  Presa   -  Noutăți - Proiectul Strategiei de Dezvoltare Regională Sud revizuit a fost aprobat de către CRD Sud

Proiectul Strategiei de Dezvoltare Regională Sud revizuit a fost aprobat de către CRD Sud

   
03.10.2012   1693 Accesări  

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) în comun cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) au întrunit în ședință, miercuri,  03 octombrie curent, membrii Consiliului Regional de Dezvoltare Sud (CRD Sud).  È˜edința a fost organizată în vederea prezentării și aprobării proiectului Strategiei de Dezvoltare Regională Sud revizuit și a Planului Operațional Regional. 

Agenția de Dezvoltare Regională Sud a inițiat, cu suportul Agenției Cehe de Dezvoltare, la începutul anului curent procedura de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud (SDR Sud). SDR Sud 2010-2016 în varianta actuală, reprezintă un document revizuit prin, actualizarea datelor statistice utilizate pentru analiza socio-economică a regiunii, sinteza  și analiza schimbărilor intervenite în domeniile prioritare SDR, progresele înregistrate în perioada de implementare a strategiei (2010-2012). În contextul revizuirii SDR Sud, s-a identificat un domeniu nou care necesită intervenție - Eficiența Energetică (EE). Astfel că prioritățile identificate în strategie sunt completate cu măsuri privind sporirea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie, obiectiv care se regăsește și în Strategia Națională de Dezvoltare a Republicii Moldova 2012-2020. 

Conform proiectului SDR revizuit până în 2016, Regiunea de Sud urmează să devină o regiune dinamică și prosperă, cu o economie eficientă și durabilă bazată pe o abordare inovatoare, cu o infrastructură fizică modernă, cu un capital uman dezvoltat, atractivă pentru investitori și turiști, ceea ce va asigura o calitate înaltă a vieții pentru locuitorii întregii regiuni. Până atunci, însă partea de sud a Republicii, rămâne cea mai slab industrializată și populată regiune și locuitorilor ei le revine cea mai grea misiune în vederea implementării Strategiei revizuite.

Directorul Direcției Generale Dezvoltare Regională (DGDR) a MDRC, Valerian BÎNZARU, care a transmis mesajul de salut din partea ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel RÄ‚DUCAN a vorbit despre importanța procesului de actualizare a SDR Sud cât și despre elaborarea Planului Oprațional Regional:,,POR este acel instrument care pune în realizare ideile și criteriile Strategiei pe care v-o propunem spre aprobare astăzi și va da posibilitatea ca în următorii trei ani de zile să implementăm proiectele care au fost și urmează a fi aprobate. Să sperăm că acest document de proiect să devină unul de un real suport și să ne ghideze acțiunile astfel încât să reușim să dezvoltăm regiunea".

Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud au votat în unanimitate aprobarea celor două documente care planifică activitățile instituției pentru următorii trei ani.Tot în cadrul ședinței curente expertul internațional în programare și planificare, Colm McCIements și Stela Corobceanu, consultant superior național în Dezvoltare Regională au vorbit despre activitățile nou planificate în cadrul proiectlui ,,Modernizarea serviciilor Publice locale în Republica Moldova". 

                                                                                                                                                      

Strategia de Dezvoltare Regională (SDR) pentru Regiunea de Dezvoltare Sud (RDS) reprezintă un document de politici publice care are în vizor etapa de dezvoltare pe termen mediu a regiunii. Strategia de Dezvoltare Regională Sud (SDR Sud) este rezultatul final al unui proces complex de consultare și dezbatere pe tema dezvoltării durabile și echilibrate a regiunilor. SDR Sud se bazează pe evaluarea detaliată economică, socială și de mediu a potențialului regiunii Sud efectuată în baza constatărilor rezultate din numeroasele studii, inclusiv cele economice și sociale, raportul despre mediul ambiant, studiul privind dezvoltarea sectorului privat, studiul privind dezvoltarea sectorului drumurilor, IDAM și alte date statistice.  

POR Sud 2013-2015 reprezintă cel de al doilea  ciclu de implementare a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2010-1016, orizontul de timp acoperit  fiind perioada 2013- 2015. POR Sud 2013-2015 a fost elaborat cu suportul partenerului de dezvoltare, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, în cadrul proiectului "Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova".
Obiectivul general al POR Sud 2013-2015 este de a crea platforma de implementare a SDR Sud prin ciclul de programe și activități prioritare, avînd ca bază, mobilizarea capacităților actorilor regionali și a grupurilor de interes pentru identificarea problemelor din regiune, crearea de parteneriate pentru elaborarea și implementarea proiectelor, încurajând astfel angajamentul lor de a contribui la dezvoltarea regională și locală,  de a utiliza căt mai eficient resursele și de a asigura durabilitatea proiectelor implementate. 
La baza procesului de elaborare a POR au stat principiile de planificare a programelor și activităților prioritare, care acționează în sinergie, fiind grupate în structuri logice și care se regăsesc  în prioritățile și măsurile Strategiei de Dezvoltare Regională. 

GALERIE FOTO
    
 

Prezentarea Strategiei de Dezvoltare Regională Sud

 

Prezentare Planului Operațional Regional Sud 2013-2015