Prima   -  Presa   -  Noutăți - Vizita de studiu a directorului ADR Sud, Maria Culeșov, la Ploiești

Vizita de studiu a directorului ADR Sud, Maria Culeșov, la Ploiești

   
29.06.2012   1508 Accesări  

27-29 iunie| Ploiești, România. Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud(ADR Sud) Maria CULEȘOV, s-a aflat în perioada 27-29 iunie într-o vizită de studiu în Ploiești, România ca reprezentant al delegației conduse de viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu LAZÄ‚R. Delegația a învățat din experiența României la capitolul atragerea investițiilor în parcuri industriale.

Delegația condusă de ministrul Economiei a vizitat Parcul industrial DIBO, înființat în 1998 de către omul de afaceri olandez Dirk Bogert, Parcul Industrial ALIANSO BUSINESS PARK, considerat  cel mai mare parc industrial și logistic din estul Europei. Acesta găzduiește și cel mai mare parc de panouri solare din România, lansat la începutul lunii iunie curent. În după amiaza zilei au fost programate întâlniri de lucru la sediul Palatului Administrativ cu Dl. Mircea COSMA, Presedintele  Consiliului Judetean Prahova, Dl. Marius SERSEA, Prefectul Judetului Prahova, Dl. Iulian BADESCU, Primarul Municipiului Ploiesti

În ziua de 29 iunie curent, delegația a participat la un Forum al oamenilor de afaceri, organizat de Camera de comerț și Industrie Prahova, Camera de Comerț și Industrie din Moldova și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului (MIEPO). Din delegația moldovenească au făcut parte și reprezentanți ai Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului (MIEPO), Camerei de Comerț și Industrie, administrația și rezidenți ai parcurilor industriale din Moldova, în total 20 de oameni de afaceri. Vizita este organizată cu sprijinul Ambasadei Moldovei la București.

Parcurile industriale reprezintă un instrument de atragere a investițiilor în producție, promovat intens de Ministerul Economiei. În Republica Moldova au fost elaborate 12 studii de fezabilitate pentru înființarea Parcurilor industriale. Din numărul total de inițiative, trei au obținut deja titlul de parc industrial (PI „Tracom,", PI „Bioenergagro", PI „Cimișlia"),  iar  6 au inițiat procesul de perfectare a documentelor necesare pentru obținerea acestuia. În cadrul PI "TRACOM", până  în prezent, au fost înregistrați  20 agenți economici în calitate de rezidenți ai PI cu mărimea investițiilor preconizate de 23,9 mln EURO. În ce privește Parcurile Industriale "Bioenergagro" și "Cimișlia",  se perfectează documentele necesare pentru obținerea surselor financiare destinate creării infrastructurii tehnice și de producție pentru funcționarea acestora.