Prima   -  Presa   -  Noutăți - Agenția de Dezvoltare Regională Sud în plin proces de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud

Agenția de Dezvoltare Regională Sud în plin proces de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud

   
28.06.2012   1761 Accesări  

„Strategia este o alegere nu o listă de cumpărături" 

27 -28 iunie │Cimișlia│Suport în actualizarea Strategiei de Dezvoltare Regională Sud. Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) cu suportul Agenției Cehe de Dezvoltare au organizat un atelier de instruire cu participarea echipei ADR Sud și reprezentanților secției Economie din Consiliile raionale ale RDS. Instruirea s-a desfășurat în cadrul proiectului de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud.


 ,,Utilizăm cu toții planificarea strategică în tot ceea ce facem. Este oarecum normal să ne comportăm strategic, dar nu este întotdeauna ușor a gândi în ordine ierarhică și a distinge între viziune, strategii și proiecte implementate. Eșecul cheie se datorează unui sistem insuficient de monitorizare  a indicatorilor, care nu îi oferă date de încredere."

Atelierul, desfășurat pe parcursul a două zile, a abordat cele mai esențiale tematici în vederea elaborării unei strategii. A fost moderat de către Radim Gill - director de proiect, Lukas Malac și Martin Dohnal - lectori, specialiști, membri ai grupului DHV. Sesiunea a început cu studii de caz și prezentarea datelor generale despre planificarea strategică și despre faptul că fiecare activitate realizată trebuie inițial planificată. Viziunea generală este cea care trebie să vină mai întâi și trebuie să fie urmată de analiza socio-economică. Astfel viziunea poate fi adaptată la condițiile existente.

Obiectivele, prioritățile și măsurile sunt, la fel, un punct esențial și au fost oferite câteva sugestii în elaborarea acestora. În elaborarea unei strategii răbdarea, ambiția și contactul cu realitatea constituie puncte forte care pot redirecționa procesul de lucru.

Analiza SWOT este puntea către un plan strategic bine structurat adaptat la normele și nevoile regiunii. Procesul trebuie să conducă către un instrument creator de politici care să cuprindă acțiuni concrete.

Ciclul de viață a unei strategii începe cu analiza strategică și continuă cu  planificarea priorităților investiționale, programarea și evaluarea, dezvoltarea proiectului, înaintarea și selectarea, implementarea proiectului și în ultimă instanță monitorizarea și evaluarea.

Sesiunea de instruire s-a încheiat cu o ședință la care au fost invitați membrii Consiliului Regional Sud, unde au fost informați despre importanța planificării strategice pentru autoritățile publice și dezvoltarea regională, cum existența subiectelor critice ajută consiliile regionale la identificarea principalelor obstacole și soluții, strategiile ca argument pentru intervențiile publice, legătura dintre SDR și strategiile și politicile naționale, instrumente folosite - informații pentru factorii de decizie, armonizarea strategică la nivel local și național.

Procesul de elaborare a unei strategii este unul complex, necesită timp, experți și material de lucru, sună plictsitor noi, însă, trebuie să-l facem interesant"a concluzionat Radim Gill - directorul de proiect. Sesiunea de instruire a fost organizată în cadrul proiectului de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud finanțat de Fondul de Dezvoltare Internațională a Cehiei.