Prima   -  Presa   -  Noutăți - Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării prezentate la Cahul

Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării prezentate la Cahul

   
27.06.2012   1585 Accesări  

 

26 iunie│Cahul│Prezentarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. În contextul zilei internaționale a Dunării, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor împreună cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud au organizat o scurtă sesiune de informare despre oportunitățile oferite de Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). La eveniment au participat reprezentanți ai Autorităților Publice Locale și factori interesați de posibilitățile oferite de liantul care leagă Republica Moldova de restul Europei.

Strategia Uniunii Europene (UE) pentru Regiunea Dunării reprezintã un model de cooperare regională la nivel european - inspirat de Strategia UE pentru regiunea Mării Baltice. Strategia este o platformă pentru încurajarea parteneriatelor, atât între autoritățile locale și regionale, cît și între autorități, mediu privat și sectorul neguvernamental, prin generarea de proiecte pentru dezvoltarea regiunii Dunării.

Obiectivele generale ale SUERD reprezintă: asigurarea și susținerea dezvoltării economice, sociale și culturale a statelor și regiunilor situate în bazinul hidrografic al Dunării, cu respectarea normelor de protecție a mediului; diminuarea decalajelor social-economice dintre regiuni; eficientizarea utilizării fondurilor europene și atragerea de noi fonduri pentru regiunea Dunării.

Au semnat aprobarea SUERD 16 state, dintre care 8 membre ale UE (Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, România, Slovacia și Slovenia) și 6 non-UE (Bosnia și Herțegovina, Croația, Muntenegru, Serbia, Ucraina și Republica Moldova).

Modul de implementare/evaluare a SUERD se transpune  în acțiuni și proiecte. Proiectele reprezintă aspectul hard core al SUERD și de obicei necesită co-finanțare. Proiectele trebuie să demonstreze un impact imediat, cu beneficii pentru regiune, să aibă un impact asupra la toată macro-regiunea sau o parte din ea, să fie realiste, fezabile, sustenabile,  să aibă la bază principiul win-win, adică toate părțile implicate în proiect să aibă de cîștigat, să vizeze prevederile Strategiei (exemple de inițiative sunt indicate în Planul de Acțiuni elaborat de Comisia Europeană). Toate aceste date au fost comprimate în prezentarea dl Andrei Iovu, expert din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor care a participat la eveniment.

Râul Dunărea este al doilea ca mărime din Europa, după Volga, izvorăște din munții Pădurea Neagră. Dunărea este un important drum fluvial internațional, curgând prin 10  țări - Germania, Austria, Slovacia, Croația, Ungaria, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina.

Ziua Dunării este marcată pe 29 iunie. Evenimente consacrate  acestei zile vor fi organizate la Cahul, satul Văleni, pe 29 iunie.            

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării