Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Cahul a avut loc ediția a II-a a Forumului Transfrontalier Romînia - Republica Moldova

La Cahul a avut loc ediția a II-a a Forumului Transfrontalier Romînia - Republica Moldova

   
25.06.2012   1643 Accesări  

 

Cea de-a doua ediție a forumului agricol moldo-roman ,,Valorificarea oportunităților și gestionarea vulnerabilităților comune în agricultură" a avut loc vineri, 22 iunie, la Cahul. Forumul a demarat la ora 10:00, cu inaugurarea Expoziției Agricole pe bd. Victorie, la eveniment au fost prezenți miniștrii agriculturii din ambele state, Vasile Bumacov și Daniel Constantin. După tăierea lentei de inaugurare, oficialii au degustat din produsele expuse de producătorii de pe ambele maluri ale Prutului. Reuniunea a avut drept scop identificarea problemelor din agricultură și a metodelor de stimulare a schimbului de experiență dintre țări.

De la inaugurarea acestui eveniment economic nu a lipsit directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov,  reprezentanții de vârf ai APL, primarul orașului Cahul, Petru Burlacu și președintele raionului, Avram Micinschi.

După parcurgerea de la un capăt la celălalt al expoziției, participanții la Forum și oficialii s-au îndreptat spre Aula Universității de Stat „B.P Hasdeu", unde a avut loc deschiderea oficială a Forumului. Cei doi miniștri au răspuns la întrebările jurnaliștilor de pe ambele maluri ale Prutului, în cadrul unei conferințe de presă.

În deschiderea Forumului, au luat cuvînt cei doi miniștri, Ambasadorul României - Marius Lazurcă, Consulul General al Românie la Cahul - Gențiana Șerbu, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice a României - Gheorghe Sin, reprezentantul Academiei de Științe a Republicii Moldova - Boris Găină. Directorul ADR Sud, Maria Culeșov, a vorbit despre faptul că Strategia de Dezvoltare Regionala Sud,  prioritatea 2: Susținerea dezvoltării sectorului privat, în special,  în regiunile rurale, susține inițiativele legate de dezvoltarea sectorului agricol: ,, Este important să  identificăm  și valorificăm diferite instrumente economice și juridice de adaptare a agriculturii la schimbările climatice, atît în Republica Moldova cît și în țările învecinate: România și Ucraina. În acest scop în Regiunea Sud a Moldovei  vor  fi promovate   oportunități de îmbunătățire a solurilor degradate prin plantarea plantelor eterouleioase prielnice pentru cultivare pe aceste soluri, cum ar fi levănțica, salvia, mărarul și altele.  O alta direcție de adaptare a agriculturii la schimbările climatice este îmbunătățirea calității pășunilor degradate prin însămânțarea cu semințele ierburilor de cîmp, rezistente la secetă. Acest fapt va contribui la dezvoltarea creșterii producției animaliere în regiune.  Avem probleme comune  și numai dezvoltând un parteneriat durabil în zona transfrontalieră vom putea identifica și aplica soluții comune."

Ulterior, participanții la eveniment au fost împărțiți conform specificului de activitate în 6 grupuri de lucru.

La eveniment au  participat circa 180 de reprezentanți ai autorităților centrale și locale, producători din domeniul agricol, antreprenori din industria agro-alimentară, ONG-uri cu profil de consultanță și pregătire profesională în domeniu.

În cadrul Expoziției Agricole au fost prezente  cca 45 de IMM-uri, numărul firmelor expozante din acest an fiind dublu față de cel trecut. Producătorii moldoveni au venit din mai multe raionane din preajmă. Aici au fost expuse produse și utilaje pentru agricultură cu prețuri de la producător. La forum au participat aproximativ 220 de fermieri.

Evenimentul este organizat de către Consulatul Genaral al României la Cahul, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, Universitatea „Dunărea de Jos" Galați și Consiliu Raional Cahul.

sursa: info-sud.md