Prima   -  Presa   -  Noutăți - Strategiile și programele de cooperare teritorială europene – noi perspective de dezvoltare regională în Republica Moldova

Strategiile și programele de cooperare teritorială europene – noi perspective de dezvoltare regională în Republica Moldova

   
25.06.2012   1311 Accesări  

22 iunie|Costești, Ialoveni| Strategiile și programele de cooperare teritorială europene - noi perspective de dezvoltare regională în Republica Moldova. Reprezentații Agențiilor de Dezvoltare Regională Sud, Centru și Nord împreună cu Centrul analitic independent Expert-Grup, IDIS Viitorul, Foreign policy association (APE), Slovac Foreign Policy Association (SFPA) și reprezențanții consiliilor raionale din Regiunea Centru au paricipat la o masă rotundă a grupului de lucru din cadrul proiectului ,,Convenția Națională pentru Integrare Europeană" la Costești, Ialoveni.

Subiectul principal care a fost pus în discuție în cadrul evenimentului a fost "Strategiile și programele de cooperare teritorială europene - noi perspective de dezvoltare regională în Republica Moldova". Problema în cauză reprezintă un aspect sensibil în procesul de negocieri cu Uniunea Europeană și necesită adoptarea unei poziții comune atît din partea factorilor guvernamentali, cît și din partea societății civile. Scopul reuniuni a fost de a elabora recomandări pentru factorii de decizie din Republica Moldova. 

La eveniment au participat funcționari ai administrației publice centrale și locale, experți independenți, lideri de ONG, reprezentanți ai mediului de afaceri, oficiali și parteneri din Republica Slovacă. Aneta Zubekova, expert slovac, a prezentat un șir de practici aplicate de Slovacia în perioada de aderare la Uniunea Europeană cât și în perioada post aderare. A vorbit despre lecțiile învățate și despre pașii care trebuie făcuți în vederea atragerii investițiilor și asimilări corespunzătoare a acestora.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ,,Convenția Națională pentru Integrare Europeană" implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul", Centrul Analitic Independent Expert-Grup și Asociația pentru Politică Externă, în parteneriat cu Asociația de Politică Externă din Slovacia și suportul financiar a Ministerului Afacerilor Externe a Republicii Slovace.

Scopul acestui proiect este de a genera dezbateri ample și formula recomandari guvernului și agentiilor guvernamentale în efortul acestora de raliere a normativelor și legislației naționale la standardele și normele UE, în particular în vederea adoptării și implementării aquis comunitaire în Republica Moldova.