Prima   -  Presa   -  Noutăți - Forumul Investițional Internațional ,,Moldova – CEFTA – UE: Dialog, Comerț, Investiții„

Forumul Investițional Internațional ,,Moldova – CEFTA – UE: Dialog, Comerț, Investiții„

   
30.05.2012   1479 Accesări  

În perioada 29-30 mai 2012 Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu Ministerul Economiei și cu suportul DIHK CEFTA organizează,  la Chișinău, Forumul Investițional Internațional "Moldova - CEFTA - UE: Dialog, Comerț, Investiții". Scopul principal al evenimentului este de a dinamiza comerțul cu mărfuri și servicii și a impulsiona investițiile în regiunea CEFTA (Acordul de Schimb Liber al Europei Centrale), în general și, în Republica Moldova, în particular.

În deschiderea Forumului viceprim-ministru, Ministru al economiei Valeriu Lazăr a salutat audiența și a făcu o prezentare a situației curente din țară cât și despre avantajele de a investi în R. Moldova. Evenimentul, în general, a constat din prezentarea oportunităților existente în sectoarele strategice ale economiei Republicii Moldova.

Despre oportunitățile oferite de conceptul de  dezvoltare regională ca factor de atragere a investițiilor a vorbit Viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor Veaceslav Guțuțui: ,, Avem deja o experiență în organizarea de astfel de evenimente care au menirea să prezinte realizările în domeniu cât și să favorizeze atragerea de noi investiții în domeiu. Implementăm un șir de proiecte în cele trei regiuni care pot reprezenta o reală garanție a faptului că Republica Molodva este o platformă capabilă să absoarbă fonduri externe." Prezentările generale sectoriale au fost  completate cu exemple ale proiectelor investiționale de succes realizate în Republica Moldova de către companiile cu capital străin, precum ar fi: „Sudzucker Moldova" , "Knauf-Ghips", "Lafarge Ciment", "Gaz Natural Fenosa".
         Agenția de Dezvoltare Regională Sud a fost reprezentată de directorul Maria Culeșov și Valentina Musteață, specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor.

Principalele obiective ale Forumului sunt:

- încurajarea inițiativelor și programelor ce ar contribui la promovarea regiunii CEFTA și a Republicii Moldova ca destinație investițională atractivă;
- promovarea proiectelor investiționale de perspectivă și crearea parteneriatelor de afaceri durabile între comunitățile de business din Republica Moldova, CEFTA, UE și CSI;
- înlăturarea barierelor tarifare și netarifare în relațiile comerciale dintre țările CEFTA și Uniunea Europeană.

În cadrul Forumului a fost  organizată o sesiune de întrevederi bilaterale de afaceri, unde reprezentanții businessului din țările participante au avut ocazia să discute posibilitățile de colaborare cu întreprinderi din Republica Moldova.

Republica Moldova a devenit membru al Acordului de Comerț Liber Central European (CEFTA) în 2007. Acordul prevede anularea tuturor taxelor vamale pentru operațiuni de import și export, înlăturarea barierelor cantitative și a altor plăți în comerțul cu produse agricole și industriale. Membrii CEFTA sunt: Albania, Bosnia & Herzegovina, Macedonia, Moldova, Montenegro, Croația, Serbia, UNMIK/KOSOVO.