Prima   -  Presa   -  Noutăți - Cimișlia: Sesiune de instruire cu privire la elaborarea proiectelor transfrontaliere

Cimișlia: Sesiune de instruire cu privire la elaborarea proiectelor transfrontaliere

   
21.12.2011   2396 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) cu suportul financiar oferit de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și realizat de către experții Avensa Consulting au organizat în Cimișlia primul modul din programul de instruire „Elaborarea proiectelor transfrontaliere". Sesiunile de instruire vin ca rezultat al deschiderii celui de-al doilea apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului Operațional Comun România - Ucraina -  Republica Moldova 2007 - 2013.

Scopul acestui program de instruire este de a îmbunătăți calitatea proiectelor transfrontaliere în Regiunea de Sud.  S-a pus în discuție ideea generală despre principalele instrumente de finanțare UE și procedurile specifice de aplicare la cel de-al doilea apel de propuneri de proiecte a Programului Operațional Comun Romania - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013,  prin sporirea capacităților în elaborarea proiectelor europene.

            Obiectivul general al programului este de a îmbunătăți situația economică, socială și cea a mediului înconjurător în aria programului, în contextul unor granițe sigure, prin inensificarea contactelor dintre partenerii de pe fiecare parte a graniței. Aria eligibilă a programului o constituie întreg teritoriul Republicii Modova, România - județele Suveava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea; Ucraina - regiunile Odesa și Cernăuți.

            Aplicanții pot depune propuneri de proiecte în parametrii celor trei priorități:

1.      Către o economie mai competitivă a zonei de frontieră

Măsura 1.1  Îmbunătățirea productivității și competitivității zonelor urbane și rurale prin cooperare transfrontalieră.

Măsura 1.2 Inițiativele transfrontaliere în domeniul transportului, infrastructurii de frontieră și rețelelor de energie.

2.       Mediul și pregătirea pentru situații de urgență

Măsura 2.1 Rezolvarea în comun a unor aspecte de mediu, inclusiv pregătirea pentru situații de urgență

Măsura 2.2  Managementul resurselor de apă și al deșeurilor

3.      Promovarea activităților people-to-people

Măsura 3.1 Sprijin pentru administrația locală și regională, pentru societatea civilă și comunitățile locale

Măsura 3.2 Schimburi culturale, sociale și în domeniul educației

Participanții la seminar au venit cu idei de proiecte și au discutat pe marginea acestora, posibiliatea de a îmbunătăți și de a ajusta ideea la regulile Programului. Cei care au dat acordul să participe și la următorul modul din cadrul sesiunii de informare vor veni pe 28 decembrie, când se va da desfășura cea de-a doua parte a sesiunii de informare, cu matricea cadrului logic pregătită având posibilitatea să analizeze cu experții calitatea executării acesteia și posibilitatea de îmbunătățire.

Programul este secționat în 4 module planificate a se desfășura pe parcursul lunilor decembrie și ianuarie.

            Printre participanți s-au numărat reprezentanții Autorităților Publice Locale de ambele nivele din cele 4 raioane repartizate a asista la sesiune în Cimișlia. Modulul cu același conținut pentru alte 4 raioane ale Regiunii de Sud se desfășoară astăzi la Cahul.

         Ghidurile solicitanților pot fi consultate la sediul MDRT, str. Apolodor nr. 17, Sector 5, București, România, la sediile Secretariatului Tehnic Comun al programului: Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava, str. Dragoș Vodă nr. 22, Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iași, str. Păcurari nr. 110. De asemenea, informații utile puteți găsi AICI și AICI.

Termenul limită de depunere a proiectelor este 30 ianuarie 2012.

Mai multe date despre sesiunea de informare aflați AICI