Prima   -  Presa   -  Noutăți - Prezentarea finală a Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor solide pentru Regiunea de Sud a Moldovei

Prezentarea finală a Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor solide pentru Regiunea de Sud a Moldovei

   
10.11.2011   1442 Accesări  

Extinderea serviciilor de colectare urbane în zonele adiacente; Până în 2015- acoperirea ariei de 15 - 20 km în jurul centrelor rationale; Până în 2020 - acoperirea cu servicii de colectarea 100% în zonele urbane și 75% în zonele rurale (cu populație peste 500 locuitori) iar până în 2025 acoperirea a 100% în mediul rural (cu populație peste 500 locuitori). Acestea sunt prevederile variantei finale a Strategiei de gestionare integrată a deșeurilor solide din Regiunea de Sud prezentată marți, 8 noiembrie și elaborată cu sprijinul proiectului "Guvernarea Deșeurilor - IEVP - Est", finanțat de UE și implementat de către consorțiu ghidat de Eptisa.

         La eveniment au participat oficiali ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Mediului și reprezentanții inspectoratelor ecologice, administrațiilor publice locale din sudul țării, donatorii și partenerii de dezvoltare cât și reprezentanții ADR Sud, directorul - Maria Culeșov și specialistul în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor - Sergiu Andronachi.

 Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Marcel Răducan a specificat că ministerul implementează la moment 8 proiecte de dezvoltare regională ce țin de   gestionarea deșeurilor menajere, unul dintre care este chiar în Regiunea de Sud, iar cel mai important lucru pentru ca strategia să aibă succes este schimbarea percepției cetățenilor față de managementul deșeurilor. De asemenea, ministrul a mai menționat că este importantă conștientizarea și participarea populației, a tinerilor și întregii societăți civile.

La rîndul său, Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru a subliniat importanța implementării Strategiei regionale, cât și necesitatea extinderii acesteia pe întreg teritoriul țări.

Directorul ADR Sud, Maria Culeșov a ținut să mulțumească tuturor pentru efortul depus și să îndemnde donatorii să se implice financiar în susținerea implementării strategiei pentru asigurarea unui viitor curat și sigur generațiilor de mâine.

Efrosinia Grețu, președinta Consiliului Regional de Dezvoltare Sud a menționat că Strategia în cauză este una foarte bine gândită pentru că îndeamnă corect și concret APL-urile. În numele CRD Sud și-a exprimat recunoștința față de cei implicați și a asigurat că se vor depune toate eforturile necesare pentru a pune în practică Strategia de gestionare integrată a deșeuilor solide.

Reka Soos, expert internațional a prezentat detaliat Planul Strategic de gestionare a deșeurilor solide în zonele urbane și rurale pentru perioada anilor 2012-2022. Acest plan include implicații politice, instituționale, tehnice și financiare, care au fost abordate în mod clar și eficient pe parcursul întregului proces de elaborare a Strategiei. Toate aceste componente împreună vor contribui la adoptarea și punerea în aplicare a Strategiei în termen stabilit de toate cele 8 raioane ale Regiunii de Dezvoltare Sud.

Totodată, Reka Soos a menționat că scopul este de a institui un sistem integrat și sigur pentru mediu și economic eficient pentru gestionarea deșeurilor în regiune. Astfel, conform strategiei urmează ca pînă în anul 2020 în țară să fie amenajate 7 depozite de deșeuri, iar în anul 2025 să avem 3 depozite regionale pe țară. Deșeurile vor fi colectate în recipiente pentru 4 fracții: hîrtie, plastic, sticle și altele. 

În cadrul prezentării s-a vorbit și de un model de tarifare, nominalizând tarife diferite pentru gospodăriile din zonele urbane și rurale și tarife diferite pentru gospodării și entități comerciale și institute. Astfel, conform strategiei gospodarii din zonele rurale vor achita pentru serviciile de salubritate în mediu lunar cîte 0,14 euro  - anul 2012 și 1,17 euro  - anul 2025, iar cei din orașe cîte 0,19 euro - anul 2012, și 1,64 euro - anul 2025.

Pentru atingerea scopului propus urmează să fie dezvoltat sistemul de colectare separată a deșeurilor, a stațiilor de sortare, compostare și reciclare; să fie dezvoltate capacitățile de depozitare a deșeurilor, precum și să fie îmbunătățită gestionarea deșeurilor.

Actualmente în regiunea de Sud există 191 de gunoiști ce afectează 257 de ha teren.