Prima   -  Presa   -  Noutăți - Chișinău: Ședința lărgită a Colegiului Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

Chișinău: Ședința lărgită a Colegiului Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

   
10.11.2011   1401 Accesări  

Marți, 9 noiembrie,  avut loc ședința lărgită a Colegiului Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în cadrul căreia s-au audiat rapoartele privind executarea prevederilor Hotărârii nr. 40 din 18 august 2011 a Republicii Moldova privind Raportul auditului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale și Raportul auditului regularității utilizării mijloacelor financiare publice alocate pentru investiții și reparații capitale în anul 2010 la Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, precum și executarea prevederilor Hotărîrii nr.41 din 18 august 2011 a Curții de Conturi a Republicii Moldova cu privire la Raportul auditului regularității gestionării resurselor Fondului național pentru dezvoltare regională din exercițiul bugetar 2010.         

În raportul său, viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor Anatolie Zolotcov a menționat că, anul 2010 a fost important pentru asigurarea îndeplinirii sarcinilor și obiectivelor propuse.       

   „În condițiile existente, MDRC a reușit realizarea celei mai importante sarcini - construcția locuințelor pentru cei locuitorii raionului Hîncești, care au avut de suferit în urma inundațiilor, astfel, în luna august 2011 toate casele au fost transmise în gestiunea administrației publice locale. Actualmente 88 la sută din locuințe sunt populate, toate drumurile au fost finisate în varianta albă, și au fost construite rețelele  de apeduct în interiorul localității Cotul Morii" a menționat viceministrul.       

   În calitate de coraportor a vorbit Vasile Radu, șef al Inspecției de Stat în Construcții care a comunicat membrilor colegiului și celor prezenți care sunt cele mai importante obstacole ce împiedică desfășurarea eficientă a activității subdiviziunii. Astfel, Vasile Radu a specificat că administrația publică centrală și cea locală nu reușesc să își delimiteze atribuțiile, motiv din care inspectorii sunt nevoiți să își dedice o bună parte din activitate  scrisorilor și petițiilor ce nu țin de competența ISC, fapt care nu permite deplasarea în teritoriu și verificarea tuturor obiectelor în construcții.       

   La capitolul dezvoltarea regională, viceministrul Veaceslav Guțuțui a menționat că Agențiile de Dezvoltare Regională trebuie să dea dovadă de mai multă responsabilitate pentru a reuși valorificarea banilor alocați pentru implementarea proiectelor din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. De asemenea, viceministrul a solicitat directorilor să coordoneze activitatea managerilor de proiecte, dirigințiilor de șantiere, responsabililor tehnici, tuturor celor implicați în implementarea eficientă a proiectelor.          

Valentina Pleșca, directorul Direcției generale dezvoltare regională a specificat că pentru finalizarea cu succes a proiectelor este necesară derularea eficientă a fiecărei etape din proces.      

   La finalul ședinței președintele Colegiului, ministrul Marcel Răducan a cerut tuturor șefilor de direcții, directorilor de subdiviziuni și tuturor celor implicați în valorificarea  banilor publici să își asume responsabilitatea și să își îndeplinească atribuțiile cu strictețe, precum și i-a atenționat că birocratismul este un obstacol în orice activitate și împiedică ceea ce vrem să promovăm.      

 

9 noiembrie 2011

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor