Prima   -  Presa   -  Noutăți - Elaborarea proiectelor regionale în domeniul infrastructurii drumurilor

Elaborarea proiectelor regionale în domeniul infrastructurii drumurilor

   
09.11.2011   1595 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud)a organizat miercuri, 9 noiembrie un atelier de lucru cu privire la elaborarea proiectelor regionale în domeniul infrastructurii drumurilor. Printre participanți au fost reprezentanți ai Autorităților Publice Locale de nivelul 1 și 2 care au venit cu propuneri de proiecte în domeniul infrastructurii drumurilor  în cadrul Atelierelor de identificare a ideilor de proiecte desfășurate în toate cele 8 raioane ale Regiunii Sud de către ADR Sud.

          În urma desfășurării Atelierelor de Identificare a ideilor de proiecte pe parcursul lunilor trecute în toate cele 8 raioane ale Regiunii de Sud a fost convenită organizarea unor mese rotunde cu potențialii aplicanți la finanțare din cadrul Fondului Național de Dezvoltare Regională. Pentru luna noiembrie au fost planificate primele mese rotunde cu următoarele tematici: Dezvoltarea proiectelor regionale în domeniul infrastructurii rutiere; apei și canalizării, îmbunătății factorilor de mediu și atractivității turistice.

         Miercuri, la Cimișlia a fost organizată prima masă rotundă cu privire la elaborarea proiectelor regionale în domeniul infrastructurii drumurilor.  Atelierul a constat  în informarea cu privire la etapele de elaborare a unui proiect regional pe domeniul vizat, tehnologii și materiale moderne și informații cu privire la studiile de fezabilitate. 

         Eugen Lupașcu, Specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor din cadrul ADR Sud a moderat atelierul și a făcut o succintă prezentare a proiectelor finanțate din FNDR, aflate în implementare, cât și despre primul proiect de dezvoltare regională finisat cu succes la începutul acestei luni.

         Despre etape, particularitățile specifice și recomandări în elaborarea proiectelor regionale, a vorbit Andrei Cuculescu, Specialist din cadrul Ministerului transporturilor și infrastructurii drumurilor care a adus și câteva exemple demne de urmat cât și informație cu privire la situația actuală a unor porțiuni de drum din Regiunea de Sud.

Ion Balan, director SRL „Biox Comerț", a acceptat invitația Agenției și a prezentat cele mai noi tehnologii și materiale moderne în construcția, drumurilor, taluzurilor și podurilor. Consolidarea malurilor râurilor, digurilor, lacurilor de acumulare și căilor de acces. Posibilități de minimizare a cheltuielilor financiare și a eforturilor fizice.

Și cum un proiect de acest tip nu poate fi acceptat spre finanțare fără un studiu de fezabilitate veridic, Mahu Veaceslav, Organizatia Obsteasca „CAMIB", a oferit câteva informații în acest sens, cu privire la elementele necesare ale unui studiu de fezabilitate, necesitatea acestuia și metode de apreciere a unui studiu calitativ executat după toate standardele.

În urma acestor mese rotunde participanții vor avea timp necesar până în 2012 pentru a putea pregăti un proiect regional care să corespundă tuturor cerințelor și să se încadreze în capacitățile financiare ale FNDR.