Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ministerul economiei finanțează proiecte ce țin de eficientizarea consumului de energie în sectorul public

Ministerul economiei finanțează proiecte ce țin de eficientizarea consumului de energie în sectorul public

   
26.09.2011   2047 Accesări  

Ministerul Economiei finanțează proiecte de implementare a măsurilor de eficiență  energetică și valorificare a surselor regenerabile de energie pentru obiective publice. În această direcție s-a organizat astăzi, la Cimișlia o întrevedere a specialiștilor ADR și celor din cadrul Ministerului Economiei cu reprezentanții Autorităților publice locale (APL) de nivelul I și II din Regiunea de Sud. Scopul întrunirii a fost de a informa posibilii aplicanți despre criteriile generale de selectare, setul de documente necesare și domeniile eligibile spre finanțare.

La inițiativa Agenției de Dezvoltare Regională Sud, specialiști din cadrul Ministerului Economiei au acceptat invitația de a veni în teritoriu și a vorbi despre Programul de finanțare și beneficiile implementării unui astfel de proiect. Eugen Lupașcu, Specialist în implementarea, elaborarea și monitorizarea proiectelor din cadrul ADR Sud a prezentat succint situația actuală a proiectelor implementate de ADR în Regiunea de Sud iar directorul ADR Sud, Maria Culeșov a sugerat participanților să aplice la acest Program pentru că vizează un domeniu destul de problematic și foarte puțin abordat în Republica Moldova.

Procesul de selectare a participanților la program se va baza pe următoarele criterii:

  • Pentru participare la Program vor fi admiși doar subiecții sectorului public
  • Prioritate va fi acordată obiectivelor publice de menire socială (școli, grădinițe, spitale)

Solicitanții eligibili pot să beneficieze de mijloace financiare ale programului doar o singură dată.

 Mijloacele financiare sunt acordate în baza unui regulament iar volumul lucrărilor efectuate în cadrul proiectului nu trebuie să depășească suma totală de 3 000 000 de lei.

Regulamentul privind procedura de finanțare

Regulamentul explică procedura de finanțare din cadrul Programului a bunurilor (materiale și echipament) și a lucrărilor întru micșorarea consumului de resurse energetice în sectorul public din Republica Moldova. Grupurile țintă care vor beneficia direct de pe urma implementării Proiectelor cuprind obiectivele de menire socială din proprietatea publică centrală și locală de toate nivelele care să fie funcționabile. În cadrul întrevederii au fost prezenți aproximativ 80 de reprezentanți ai APL - urilor din toată Regiunea de Sud.

Data limită de prezentare a proiectelor este de 30 septebrie.

Setul de documente se poate trimite prin fax la următorul nr. 23 40 64 sau depuse la sediul Guvernului Republicii Moldova, tel: 25 06 67.

Pentru informații suplimentare contactați specialistul principal în audit, autorizare și inspectare din cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică, Victor CHIPAR. Mobil: 079660189, e-mail: chiparvictor@yahoo.com