Prima   -  Presa   -  Noutăți - Proiectul UE ”Guvernarea deșeurilor- IEVP Est„ în Republica Moldova a organizat ședința lărgită a grupului consultativ de lucru a proiectului

Proiectul UE ”Guvernarea deșeurilor- IEVP Est„ în Republica Moldova a organizat ședința lărgită a grupului consultativ de lucru a proiectului

   
22.09.2011   1220 Accesări  

Marți, 20 septembrie 2011, proiectul regional "Guvernarea Deșeurilor", finanțat de UE a găzduit în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) ședința lărgită a grupului consultativ de lucru a proiectului cu participarea președinților Consiliilor raionale și a primarilor orașelor din Regiunea de Dezvoltare Sud.  Scopul ședinței a constat în prezentarea variantei finale a Strategiei Regionale de gestionare a deșeurilor și semnarea Acordului de inițiere privind crearea Asociației de gestionare a deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud.

Ședința a numărat pe agenda de lucru realizările și perspectivele din cadrul proiectului ,,Guvernarea deșeurilor - IEVP Est", prezentarea Strategiei Regionale  de gestionare a deșeurilor pentru Regiunea de Dezvoltare Sud, prezentarea cadrului instituțional pentru gestionarea deșeurilor și semnarea Acordului privind inițierea creării Asociației de gestionare a deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud. La ședință au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Mediului, Autorităților Publice Locale de nivelul 1 și 2 și factorii direct implicați în buna gestionare a deșeurilor din Regiunea de Sud.

Agenția de Dezvoltare Regională Sud care se prezintă ca implementator al proiectul ,,Eficienizarea mangementul deșeurilor menajere solide în Regiunea de Dezvoltare Sud" a fost reprezentată de directorul agenției Maria Culeșov, Specialistul în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor, Sergiu Andronachi, Șef Secție Planificare Strategică, Tatiana Aramă și Specialistul în planificare strategică și programare, Alexandru Sîrbu.

Importanța acestei ședințe, de asemenea, a fost una majoră deoarece în cadrul ședinței au fost discutate  opțiunile tehnice și estimările financiare necesare pentru implementarea Strategiei care urmează a fi aprobată  în viitorul apropiat (octombrie -noiembrie a.c.). Ține de menționat că aprobarea ulterioară a Strategiei presupune printre altele și dezvoltarea capacităților instituționale la nivel regional necesare pentru crearea unui sistem de management al deșeurilor integrat prin atragerea investițiilor.

În regiune există mai mult de 200 de depozite de eliminare a deșeurilor dintre care majoritatea au fost evaluate în cadrul proiectului ,,Guvernarea deșeurilor - IEVP Est". Printre acestea, există depozite de deșeuri care sunt clasificate ca depozite care trebuie să fie închise și reabilitate de urgență și depozite ce au caracteristici care favorizează modernizarea și utilizarea în continuare a acestora ca depozite de deșeuri inter-municipale sau ca stații de transfer. Cea mai avantajoasă opțiune și de comun acord acceptată este regionalizarea treptată a depozitelor. Ca urmare a cestui fapt, Regiunea de Sud a fost împărțită în trei sub-regiuni, după cum urmează:

Subregiunea 1: Compusă din raioanele Leova, Cimișlia și Basarabeasca

Subregiunea 2: Compusă din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă

Subregiunea 3: Compusă din raioanele Cantemir, Cahul și Taraclia

Astfel, pentru fiecare sub-regiune trei scenarii alternative au fost definite în baza următorului model:

  • 1 sau 2 depozite regionale să fie amplasate în apropierea unui oraș important din subregiune
  • Cel puțin o stație de transfer de dimensiuni medii să fie amplasată în imediata apropiere a unui oraș mare
  • Distanța de deplasare la cea mai apropiată stație de transfer nu trebuie să depășească 30 de km

Opțiunile tehnice mai mult cotate ca soluții pentru cele trei subregiuni au fost selectate în consultanță cu părțile interesate locale și naționale. Aspecte ce au fost examinate cu atenție,  includ costul elementelor și calitatea drumurilor în zonele rurale și amplasarea stațiilor mici de transfer.

În discursul său, Dl Gherghe Șalaru, Ministrul Mediului a salutat echipa proiectului și partenerii săi din Regiunea de Dezvoltare Sud pentru realizările prezentate, apreciind eforturile întreprinse în cadrul Regiunii pentru formularea Strategiei Regionale. Ministrul a subliniat faptul că Acordul de inițiere este o idee care nu cuprinde obligațiuni sau funcții care necesită concretizări meticuloase. „La moment se stabilesc principiile și criteriile de asociere, a adăugat Dl Șalaru, iar structura, funcțiile și responsabilitățile în cadrul Asociației vor fi clarificate ulterior cu sprijinul experților din proiect. Consider oportun semnarea acestui acord de principiu și îndemn președinții să facă acest lucru pentru a asigura implementarea strategiei în viitorul apropiat".