Prima   -  Presa   -  Noutăți - Atelier de identificare a ideilor de proiecte la Cahul

Atelier de identificare a ideilor de proiecte la Cahul

   
20.09.2011   1646 Accesări  

Refacerea biodiversității lacurilor Prutului de Jos, Manta-Beleu, crearea zonei eco-turistice "Prutul de Jos", localitățile Giurgiulești-Cahul, reabilitarea a 4 km de dig de protecție a râului Prut pe sectorul Zîrnesti-Cucoara, reabilitarea infrastructurii fizice, refacerea managementului de colectare a deșeurilor - astea par a fi răspunsurile la problemele cu care se confruntă localitățile raionului Cahul identificate în cadrul unui Atelier de identificare a idelior de proiecte desfășurat în Cahul.

         Agenția de Dezvoltare Regională Sud în susținerea  Autorităților  Publice Locale (APL) a organizat, la Cahul, utimul Atelier de identificare a ideilor de proiecte desfășurat cu sopul de a stabili cele mai viabile idei pentru proiecte de dezvoltare regională și prioritizarea lor. În cadrul atelierului, la care au fost prezenți peste 40 de reprezentanți ai APL-urilor din zonă, reprezentanți ai ONG-urilor și factorii interesați, au fost prezentate proiectele de succes care sunt în imlementare și drumul parcurs de acestea până la etapa actuală. De asemenea, s-a discutat și despre rolul ADR Sud în contextul dezvoltării regionale.

         Îm parametrii celor trei priorități  de bază în dezvoltarea Regiunii de Sud: Reabilitarea infrastructurii fizice; Diversificarea economiei și susținerea dezvoltării sectorului privat; Îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice, autoritățile publice locale de nivelul I și II pot veni cu propunei de proiecte adaptate la nevoile și neajunsurile localității pe care o reprezintă. În cadrul atelierelor, participanții sunt instruiți cu privire la procesul de dezvoltare regională, la rolul lor în vederea asigurării unei Regiuni prospere și la modul de a prioritiza problemele.

 Specialiștii ADR Sud - Maria Culeșov, director ADR Sud, Eugen Lupașcu, Specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor, Tatiana Aramă, Șef secție Planificare Strategică,   au discutat cu reprezentanții APL pe marginea ideilor de proiecte și a prioritizării acestora precum și despre faptul că Apelul pentru propuneri de proiecte nu a fost încă lansat și activitatea dată este doar o activitate premergătoare lansării apelului. Actorii implicați în proces vor avea timp necesar pentru a transcrie ideile de proiecte în proiecte propriu zise și vor avea posibilitatea să le propună spre finanțare în perioada lansării apelului de propuneri de proiecte.