Prima   -  Presa   -  Noutăți - Atelier de identificare a ideilor de proiecte la Leova

Atelier de identificare a ideilor de proiecte la Leova

   
08.09.2011   1398 Accesări  

Reprezentanții Autorităților publice locale de nivelul I și II alături de ONG-urile din regiune s-au mobilizat astăzi în cadrzul unui Atelier de identificare a ieilor de proiecte la Leova, pentru a decide asupra problemelor existente în raion și despre posibilele soluții. Primarii localităților raionului Leova sunt cel mai mult preocupați de infrastructura fizică deplorabilă sau inexistentă și de lipsa zonelor de agrement.

Directorul ADR Sud - Maria Culeșov, Șeful Secției Management Proiecte - Eugen Lupașcu, Specialistul în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor - Sergiu Andronachi, Viorica Cuțitaru - Specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor au fost prezenți la Atelierul de identificare a proiectelor desfășurat la Leova. Printre principalele activități, specialiștii ADR au prezentat succint despre acțiunile agenției și proiectele în implementare, despre problemele fiecărei localități și posibilitea de a găsi o soluție în parteneriat cu localitățile vecine cât și capacitatea de a le prioritiza.

  Scopul atelierelor este identificarea ideilor viabile pentru proiecte de dezvoltare regională și prioritizarea lor. În cadrul atelierului au fost create condiții pentru implicarea participanților și au fost prezentate criteriile de evaluare a proiectelor regionale. După o scurtă prezentare a activităților Agenției de Dezvoltare Regională Sud și a principiilor de Dezvoltare Regională, participanții au discutat despre deficiențele în dezvoltarea raionului și Regiunii precum și despre riscurile și potențialul implicat.

Printre ideile de proiecte identificate, cele mai multe acoperă aria infrastructurii fizice și a îmbunătățirii factorilor de mediu și a atractivităților turistice.

În  parametrii celor trei priorități  de bază în dezvoltarea Regiunii de Sud: Reabilitarea infrastructurii fizice; Diversificarea economiei și susținerea dezvoltării sectorului privat; Îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice, autoritățile publice locale de nivelul I și II pot veni cu propunei de proiecte adaptate la nevoile și neajunsurile localității pe care o reprezintă.

Specialiștii ADR Sud au discutat cu reprezentanții APL pe marginea ideilor de proiecte și a prioritizării acestora precum și despre faptul că Apelul pentru propuneri de proiecte nu a fost încă lansat și activitatea dată este doar o activitate premergătoare lansării apelului. Actorii implicați în proces vor avea timp necesar pentru a transcrie ideile de proiecte în proiecte propriu zise și vor avea posibilitatea să le propună spre finanțare în perioada lansării apelului de propuneri de proiecte. Următorul atelier de identificare a ideilor va fi la Cahul.