Prima   -  Presa   -  Noutăți - Proiecte pentru dezvoltarea economică a zonei de frontieră

Proiecte pentru dezvoltarea economică a zonei de frontieră

   
07.09.2011   1659 Accesări  

La propunerea excelenței sale, Consulul General al României la Cahul, Gențiana Șerbu, marți, 6 septembrie la Cahul a avut loc o întrevedere cu reprezentanții Autorităților Publice Locale din localitățile Regiunii de Dezvoltare Sud. În cadrul programului operațional comun România-Ucraina-Republica Moldova se va lansa un apel de propuneri de proiecte, aproximativ prin octombrie, pentru care întreg teritoriul Republicii Moldova este eligibil.

         Reprezantanții ADR Sud au participat la o sedință de inițiere în vederea proiectelor pentru dezvoltarea economică a zonei de frontieră. Experții veniți din România la inițiativa excelenței sale Consulul General al României la Cahul au îndrumat primarii să aplice la programele transfrontaliere care dau noi oportunități de parteneriate între localitățile Republicii Moldova și localitățile de peste Prut și Agențiile de Dezvoltare Regională. ADR-urile pot figura în calitate de parteneri, Fondul Național de Dezvoltare Regională oferind în acest sens suport.

Proiecte pentru dezvoltarea economică a zonei de frontieră cuprind în aria lor de eligibilitate România, județele Botoșani, Galați, Iași, Suceava, Tulcea și Vaslui, Ucraina, Odessa și Cernăuți și întreg teritoriul Republicii Moldova. Linia de finanțare va fi pe următoarele priorități:

1.     Economie mai competitivă a zonei de frontieră cu măsurile: Îmbunătățirea productivității și competitivității în zonele urbane și rurale, Inițiative de cooperare în domeniul transportului, infrastructurii de frontieră și a rețelelor de energie;

2.     Mediul și pregătirea pentru situații de urgență: Rezolvarea în comun a unor aspecte de mediu, inclusiv pregătirea pentru situații de urgență, Managementul resurselor de apă și al deșeurilor.

Fiecare măsură conține anumite activități elgibile condițiile de finanțare fiind nerambursabile. Solicitantul nu trebuie să se afle în una din situațiile de mai jos:

a.     Se află în stare de faliment sau face obiectul unei proceduri de lichidare sau de administrare judiciară.

b.     Se încadrează, din punct de vedere al obligațiunilor de plată restante la bugetele publice.

c.      Nu sunt eligibile organizațiile care fac profit, partide politice, persoane fizice.

Solicitantul și partenerii trebuie să devedească faptul că dețin surse stabile și suficiente de finanțare pe parcursul derulării proiectului și că pot participa la finanțarea sa, că dețin capacitate de management, calificări profesionale și calificările necesare pentru derularea proiectului. Cel puțim 10 % din costurile totale eligibile ale acțiunii care implică beneficiarul și partenerii. Durata proiectului trebuie să fie minimum de 12 luni și maxim de 24 de luni, valorea grantului fiind de min. 100.000 și max. 2. 000.000 euro.