Prima   -  Presa   -  Noutăți - Idei de proiecte pentru raionul Cantemir

Idei de proiecte pentru raionul Cantemir

   
26.08.2011   1902 Accesări  

Primarii Raionului Cantemir împreună cu reprezentanții ONG - urilor din regiune au identificat cu ajutorul specialiștilor ADR Sud ideile viabile de proiecte care vor îmbunătăți calitatea vieții în raion și vor spori interesul comunității față de problemele existente. Atelierul de identificare a idelolor de proiecte s-a desfășurat joi, 25 august în or. Cantemir fiind al șaselea  la număr din cele opt preconizate.

            Îm parametrii celor trei priorități  de bază în dezvoltarea Regiunii de Sud: Reabilitarea infrastructurii fizice; Diversificarea economiei și susținerea dezvoltării sectorului privat; Îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice, autoritățile publice locale de nivelul I și II pot veni cu propunei de proiecte adaptate la nevoile și neajunsurile localității pe care o reprezintă. În cadrul atelierelor, participanții sunt instruiți cu privire la procesul de dezvoltare regională, la rolul lor în vederea asigurării unei Regiuni prospere și la modul de a prioritiza problemele.

            Reeșind din aplasarea geografică a raionului cele mai multe probleme sunt legate de vecinătatea râului Prut și de pericolul la care sunt supuse localitățile învecinate acestuia. Ideile de proiecte vin să răspundă nevoilor din regiune acoperind cele trei priorități de bază în Dezvoltarea Regiunii de Sud. Reabilitarea sistemelor de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare, renovarea fântânilor arteziene, modernizarea podului peste Prut, deschiderea unei fabrici de prelucrare a bentonitei, crearea unui parc industrial, diminuarea riscurilor de inundații în localitățile raioanelor Leova și Cantemir, construcția unei baze de odihnă, agreement și turism  la Tartaul, crearea unui Parc National în baza Codrilor Tigheciului - sunt câteva dintre ideile propuse de primarii din loclitățile raionului Cantemir.

             Specialiștii ADR Sud au discutat cu reprezentanții APL pe marginea ideilor de proiecte și a prioritizării acestora precum și despre faptul că Apelul pentru propuneri de proiecte nu a fost încă lansat și activitatea dată este doar o activitate premergătoare lansării apelului. Actorii implicați în proces vor avea timp necesar pentru a transcrie ideile de proiecte în proiecte propriu zise și vor avea posibilitatea să le propună spre finanțare în perioada lansării apelului de propuneri de proiecte. Următorul atelier de identificare a ideilor va la Cantemir.