Prima   -  Presa   -  Noutăți - Un grup de tineri consultanți germani vor lucra la actualizarea strategiei raionului Cahul pe domeniul ,,Apă și canalizare„

Un grup de tineri consultanți germani vor lucra la actualizarea strategiei raionului Cahul pe domeniul ,,Apă și canalizare„

   
05.08.2011   1601 Accesări  

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud cu susținerea Agenției de Cooperare Internatională a Germaniei, în cadrul proiectului ,,Modernizarea serviciilor comunale în Republica Moldova" au inițiat procesul de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică a raionului Cahul, componenta Aprovizionare cu apă și canalizare. Suportul GIZ Moldova va consta în implicarea câtorva studenți din Germania în procesul de actualizare.

            Raionul Cahul se confruntă cu problema aprovizionării cu apă potabilă a locuitorilor din majoritatea localităților. Un prim pas în rezolvarea problemei este planificarea investițiilor în sector, bazată pe studierea detaliată a necesităților locale. Scopul acestei activități este elaborarea soluțiilor pentru asigurarea cu apă și canalizare în baza unei metodologii de prioritizare a necesităților locale.

Procesul va fi  realizat de către Consiliul Raional Cahul cu sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Sud și a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ.

Pentru început se propune identificarea soluțiilor de eficientizare a managementului serviciilor de apă și canalizare, inclusiv cooperarea intercomună în acest domeniu. Astfel vor fi elaborate recomandări pentru regionalizarea serviciului și includerea a mai multor localități într-un serviciu comun. Concomitent, luând în considerație abordarea colaborării intercomunale vor fi elaborate recomandări pentru fiecare localitate în parte.

O precondiție pentru desfășurarea acestei activități este prioritizarea necesităților locale. Din motiv că, și resursele bugetului local, și posibilitățile de atragere a investițiilor din exterior nu sunt ușor de gestionat, problemele cu care se confruntă fiecare localitate diferă de la caz la caz și abordarea lor concomitentă nu va duce la rezultatul scontat, astfel prioritizarea necesităților și, ulterior a investițiilor va fi primul pas în depășirea dificultăților privind componenta apă și canalizare.

Prioritizarea necesităților locale se va efectua în cadrul unui dialog constructiv cu actorii locali relevanți pentru dezvoltarea sectorului ACC. Vor fi organizate trei mese rotunde cu participarea reprezentanților tuturor sectoarelor implicate care vor discuta și vor decide asupra criteriilor de prioritizare a necesităților locale.

Având acest document elaborat și aprobat de către Consiliul raional, va fi posibilă elaborarea studiilor de fezabilitate pntru asigurarea cu apă și canalizare pe principii de colaborare intercomunitară. Existența studiilor de fezabilitate va facilita procesul de atragere a fondurilor pentru localitățile din raion.

Pentru elaborarea unui document de strategie relevant și integru se vor colecta informații detaliate și corecte despre situația curentă privind sectorul ACC pentru fiecare localitate.