Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ședință cu președinții de raioane din Regiunea de Sud

Ședință cu președinții de raioane din Regiunea de Sud

   
11.08.2011   1447 Accesări  

"Am demonstrat că autoritățile administrațiilor publice locale sunt capabile să elaboreze proiecte bune, iar de echipa dumneavoastră din teritoriu depinde succesul nostru comun. De  aceea considerăm că în Consiliul de Dezvoltare Regională urmează să fie aleși oameni care știu și pot să prezinte necesitățile și obiectivele localităților" a menționat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în cadrul întrevederii de ieri, cu președinții de raioane din sudul țării. Principalele subiecte discutate au fost: componența, atribuțiile și modul de funcționare ale Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud (CRD Sud); conlucrarea pentru dezvoltare a CRD cu autoritățile publice locale, prioritățile strategiilor naționale  și regionale de dezvoltare, precum și  progresele în activitatea ADR Sud.  Ministrul a menționat că în dezvoltarea regională nu își au locul apartenența politică și interesele personale, nu pot fi impuse sau recomandate unilateral spre finanțare anumite proiecte, pentru că beneficiari sunt cetățenii noștri ale căror interes  este o viață mai bună.  

Valentina Pleșca, directorul Direcției Generale Dezvoltare Regională a prezentat succesele înregistrate în domeniul dezvoltării regionale, prioritățile de finanțare și proiectele selectate în urma primului apel de propuneri de proiecte. De asemenea, D-ei a menționat acțiunile indispensabile unei implementării eficiente și durabile a proiectelor demarate. „Autoritățile administrației publice locale trebuie să devină parteneri și să colaboreze la elaborarea proiectelor regionale. Unica șansă de reușită este elaborarea unor proiecte de succes, iar pentru aceasta primăriile trebuie să se consolideze și să își focuseze activitățile asupra proiectelor comune, să avem o abordare regională, să dezvoltăm parteneriatele și astfel vom activa eficient" a menționat Valentina Pleșca.

Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud a comunicat că regiunea pe care o reprezintă include în componența sa 8 raioane: Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă și Taraclia. De asemenea, directorul agenției a menționat prioritățile pentru care raioanele ar putea obține finanțare în cadrul proiectelor, atît din FNDR cît și de la donatorii externi, interesați de a investi în dezvoltarea regională din Republica Moldova. Astfel, cele 3 priorități țin de reabilitarea infrastructurii fizice (apă și canalizare, drumuri regionale), susținerea sectorului privat, îmbunătățirea factorului de mediu și a atractivității turistice.

Maria Culeșov a amintit că scopul agenției este de a ghida și a susține autoritățile administrației publice locale în elaborarea proiectelor, de a acorda suport metodologic la scrierea proiectelor și de a atrage mai multe investiții în regiune.  Președinții  de raioane au primit recomandarea de a convoca Ședințele Asociațiilor de Primari în cadrul cărora prin vot va fi ales câte un primar, care va reprezenta raionul în Consiliul Regional de Dezvoltare.  Președinții de Raioane vor promova procedura de selectare a membrilor CRD Sud din partea Sectorului Privat și Societății Civile.

Amintim că, actualmente în regiunea de Dezvoltare Sud sunt în proces de implementare 8 proiecte de reabilitarea a infrastructurii fizice, șapte dintre acestea fiind finanțate din FNDR, iar unul -  de Agenția Germană de Cooperare Internațională (GIZ). Valoarea totală a proiectelor constituie circa 100 mln lei. Un al doilea apel de propuneri de proiecte va fi lansat în luna septembrie a anului curent.      

 

11 august 2011

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor