Prima   -  Presa   -  Noutăți - A fost examinat Planul Urbanistic General al orașului Cimișlia

A fost examinat Planul Urbanistic General al orașului Cimișlia

   
28.04.2011   2785 Accesări  

Consiliul Urbanistic Republican a examinat, astăzi, Planul Urbanistic General (PUG) al orașului Cimișlia, conform căruia localitatea va deveni un pol de dezvoltare economică în regiunea de Sud a țării.

În cadrul ședinței organizate la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor,  Dl. Iurie Povar, directorul Î.S. „URBANPROIECT", autorul proiectului PUG a comunicat membrilor consiliului detaliat care sunt fazele esențiale ale planului, prioritățile și scopul actualizării acestuia. Totodată, autorul a mai menționat că ultima actualizare a PUG a orașului Cimișlia a fost realizată în anul 1986.

Actualmente orașul Cimișlia înscrie un număr de circa 14 mii de locuitori cu o suprafață totală de 1 291 ha, iar conform noului proiect localitatea se va extinde teritorial pe o suprafață de circa 1720 ha și se va obține o creștere a numărului populației pînă la 20 mii de locuitori.

Pentru a dezvolta orașul, care a obținut statutul de centru economic al regiunii de dezvoltare Sud, se propune construcția unui Parc Industrial, constituirea Zonei Economice, construcția Centrului de Vinificație, precum și eficientizarea infrastructurii localității.

Iurie Povar a anunțat că în procesul de elaborare a Planului Urbanistic General au fost păstrate cele 5 zone planimetrice Nord, Sud, Est, Vest și Centru, fiind renovate și reabilitate obiectele de importanță majoră, menționînd că au fost identificate și disfuncții ce țin de zona de inundații, subinundații și circulația transportului tranzit prin centrul orașului Cimișlia. În acest sens, s-a propus construcția unei porțiuni de centură de ocolire care va coincide cu traseul Chișinău-Giurgiulești, iar pentru protecția contra inundațiilor se propun un șir de acțiuni de consolidare, drenare a terenurilor, de executare a unor canale de scurgere în rîul Cobîlnic.

Conform proiectului sunt evidențiate zonele de odihnă, sunt prevăzute terenuri pentru amplasarea tehnologiilor moderne, iar sectorul social-cultural comunal va deveni mai compact.

Administrația publică locală a orașului a menționat că finalizarea PUG a fost o muncă productivă și o cooperare eficientă între toți cei implicați, specificînd că în construcția Parcului Industrial vor avea susținerea tehnică și financiară a colegilor din România, iar pentru realizarea eficientă a proiectului au conceput strategii de dezvoltare durabilă care vor transforma orașul Cimișlia într-un centru economic și turistic atractiv.

La final membrii Consiliului Urbanistic Republican au votat unanim pentru avizarea favorabilă a documentului și recomandarea spre abordare a acestuia de către Consiliul local.

 

28 aprilie 2011

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor