Prima   -  Presa   -  Noutăți - Seminar de inițiere a proiectului „Incubatorul de afaceri Regional Cimișlia„

Seminar de inițiere a proiectului „Incubatorul de afaceri Regional Cimișlia„

   
14.02.2011   3157 Accesări  

 La data de 11 februarie 2011  Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) în cooperare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Consiliul Raional Cimișlia au organizat un  seminar de inițiere a proiectului "Incubatorul de afaceri Regional Cimișlia".  Seminarul a avut drept scop promavarea ideii lansării unui proiect de creare a Incubatorului  de afaceri Regional în or. Cimișlia și identificarea potențialilor idei de afaceri care vor fi găzduite de incubatorul de afaceri.

La seminar au participat reprezentanți ai ADR Sud, MDRC, Consiliului raional Cimișlia, antreprenori  și experți în domeniu. 

Directorul ADR Sud, dna Maria Culeșov, a prezentat necesitatea implementării unui astfel de proiect în Cimișlia și oportunitățile care se deschid prin intermediul lui pentru antreprenorii din Regiunea Sud.

 Dna Lucia Ușurelu, expert în domeniu, a menționat că Incubatoarele de afaceri sunt catalizatorii dezvoltării regionale. În locurile unde antreprenoriatul este slab dezvoltat, un rol important le revine incubatoarelor. În economia de tranziție, incubatoarele, în mod tradițional, îmbunătățesc aptitudinile ce duc la inițiative personale, inovații, întreprinderi începătoare și cele deja existente, contribuind la trecerea la o cultură antreprenorială și competitivă.

Incubatoarele de afaceri au scopul de a ajuta antreprenorii și întreprinderile mici în mod tipic prin acordarea următoarelor servicii:

-  spații, consultanță în afaceri, servicii de marketing, acces la finanțare și la piață, acces la rețeaua internațională, echipa de management de susținere permanent, instruire și consiliere.

În acest context, a fost prezentat exemplul de succes al Incubatorului de afaceri din Soroca, care la moment acordă suport și facilități pentru 17 întreprinderi din or. Soroca.

Subiectele abordate în cadrul seminarului au trezit un interes viu în rîndurile participanților. Au fost adresate un șir de întrebări cu referire la: serviciile care le poate presta incubatorul de afaceri și modul de accesare a acestora, posibilitatea incubării afacerilor în agricultură, posibilitățile de susținere financiară a afacerilor inițiate, ș.a.

Expertul MDRD, dna Lucia Ușurelu, și reprezentantul MDRC, dl Victor Caun, au oferit răspunsuri cuprinzătoare la întrebările adresate de participanți.

În scopul identificării necesităților reale a antreprenorilor din Regiune precum și a identificării potențialelor idei de afaceri participanții la seminar au primit spre completare un chestionar. S-a stabilit ca pînă la data de 01 martie 2011 chestionarele să fie completate și remise către ADR Sud. Informația din aceste chestionare va permite ulterior determinarea celor mai utile servicii pentru antreprenori, ideile de succes care pot fi incubate, precum și necesarul de spațiu pentru Incubatorul de afaceri.