Prima   -  Presa   -  Noutăți - Forumul Regional ”Parteneriat pentru Dezvoltare Regională Durabilă„

Forumul Regional ”Parteneriat pentru Dezvoltare Regională Durabilă„

   
10.11.2010   2814 Accesări  

La data de 10 noiembrie 2010 la Chișinău s-a desfășurat Forumul Regional „Parteneriat pentru Dezvoltare Regională Durabilă". Evenimentul a fost organizat de ONG „Agenția de Dezvoltare Rurală - Centru" întrunind reprezentanți ai MCDR, a Agențiilor de Dezvoltare Regională Centru, Nord și Sud, finanțatorii proiectului și partenerii implicați în realizarea acestui proiect. Evenimentul a avut loc grație finanțării oferite de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Dl Veaceslav Guțuțui, Viceministrul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, a punctat realizările obținute de MCDR în domeniul dezvoltării regionale în anul 2010, a vorbit despre relațiile de parteneriat care au fost stabilite între minister și instituțiile de stat și non-guvernamentale, cît și colaborarea cu ministerele similare și ambasadele din diferite state precum  România, Polonia, Estonia, Cehia, Germania, Ucraina și Republica Moldova. În același context au fost anunțați și partenerii de dezvoltare ai MCDR: Proiectul DFID/SIDA „Moldova: cooperare în dezvoltare regională" (2008-2011), Proiectul GTZ „Modernizarea serviciilor publice locale în RM" și  Proiectul „Guvernarea deșeurilor - IEVP Est".

În cadrul lucrărilor forumului s-a discutat despre mersul și rezultatele apelului de propuneri de proiecte a MCDR din anul 2010, cît și perspectivele apelului ce va fi lansat în anul 2011,  au fost analizate mecanismele de finanțare a proiectelor cu sprijinul partenerilor, precum și lecțiile învățate  în urma experienței acumulate.

Dna Valentina Pleșca, directorul Direcției generale dezvoltare regională a MCDR, s-a referit, deasemenea, la succesele înregistrate de Minister în domeniul dezvoltării regionale, și procesele derulate în acest domeniu: instituirea ADR-urilor și activitățile de consolidare a capacităților, aprobarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională și a strategiilor regionale, Apelul pentru propuneri de proiecte,  aprobarea Documentului Unic de Program, ș.a. Dna Pleșca

a menționat și despre activitățile de moment ale MCDR orientate spre analiza și discutarea cadrului normativ și legislativ  din domeniul dezvoltării regionale și necesitatea de ajustare și îmbunătățire a acestuia în conformitate cu cerințele actuale și experiența deja acumulată.  Un rol aparte în acest proces revine  instituțiilor și structurilor publice,  asociațiilor non-guvernamentale și cetățenilor regiunii.        

În concluzie, marea majoritate a vorbitorilor au ținut să accentuieze faptul, că dezvoltarea regională a R. Moldova poate fi realizată eficient și cu impact deosebit asupra regiunilor și a țării în ansamblu doar în baza parteneriatelor durabile de nivel local, regional, național și internațional.