Prima   -  Presa   -  Noutăți - ADR Sud a participat la seminarul internațional “Reforma administrației publice la nivel local și regional pentru experți în domeniul guvernării democratice din statele parteneriatului estic „ care s-a desfășurat în or. Praga, Cehia.

ADR Sud a participat la seminarul internațional “Reforma administrației publice la nivel local și regional pentru experți în domeniul guvernării democratice din statele parteneriatului estic „ care s-a desfășurat în or. Praga, Cehia.

   
17.11.2010   1901 Accesări  

În perioada 7-13 noiembrie, 2010 în Praga, Cehia a avut loc seminarul cu privire la Reforma Administrației publice la nivel local și regional implicînd reprezentanți din statele parteneriatului estic. Seminarul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe cu suportul Comisiei Europene în cadrul parteneriatului estic, I-a platformă. 

Din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Sud a participat specialistul în probleme strategice și planificare, dra Popușoi Irina.

Prin acest seminar Republica Cehă și-a exprimat disponibilitatea de-a contribui la implementarea dimensiunii multilaterale a Parteneriatului estic prin promovarea democrației și bunei guvernări în statele partenere.

Republica Cehă și-a împărtășit bunele practici în ce privește extinderea rolului societății civile în sfera reformei Administrației Publice, incluzînd capacitățile ONG-urilor în consultare și monitorizare, aptitudini de promovare a reformelor democratice, educației și instruirilor, consultare și transmitere a informațiilor.

Seminarul a avut drept scop:

-          Împărtășirea experienței acumulate de instituțiile guvernamentale, autoritățile locale și regionale, ONG-uri în domeniile: a) dezvoltarea democrației la nivel local; b) reforma teritorială și descentralizarea funcțiilor de stat; c) autonomia financiară a guvernelor locale și regionale; d) înlăturarea disparităților în procesul de dezvoltare regională.

-          Discutarea bunelor practici în promovarea democrației și supremației legii la nivel local, aplicabile statelor parteneriatului estic.

-          Identificarea instrumentelor financiare ale UE și a altor organisme internaționale disponibile pentru statele Parteneriatului Estic în implementarea reformelor în domeniul guvernării democratice

-          Informarea partenerilor despre promovarea valorilor democratice, drepturilor omului și supremației legii în politica externă și de dezvoltare a Republicii Cehe și a Uniunii Europene;

Prezentatori au fost din rîndul diplomaților și funcționarilor publici (incluzînd administrația publică locală și regională) din Cehia și reprezentanți ai instituțiilor UE la fel ca și experți din domeniul academic. Toate prezentările au fost urmate de sesiuni de dezbateri.