Prima   -  Presa   -  Noutăți - ADR Sud participa la inaugurarea unei noi tehnologii pentru epurarea apelor reziduale

ADR Sud participa la inaugurarea unei noi tehnologii pentru epurarea apelor reziduale

   
13.10.2010   2566 Accesări  

La Penitenciarul pentru femei nr. 7 din Rusca, raionul Hâncești, la 11 octombrie, 2010  a fost inaugurată Zona Umedă Construită care face parte din proiectul Elvețian de Apă și Sanitație realizat în colaborare cu Departamentul instituții penitenciare. La eveniment a participat directoarea Biroului de Cooperare al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Georgette Bruchez, ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, ministrul Justiției, Alexandru Tănase, deputatul Mihai Godea și alți oaspeți printre care si reprezentantii  ADR Sud  Andronachi Sergiu,manager de proiecte si Plesca Sergiu, consultant GTZ . 

Zona Umedă Construită (ZUC) reprezintă o tehnologie inovațională de epurare a apelor reziduale, introdusă în Moldova de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în 2007. Penitenciarul din Rusca a fost selectat pentru implementarea primei ZUC ca proiect-pilot și ca teren experimental pentru cercetări.

În anul 2007 s-a construit un tanc septic, acesta reprezentând prima treaptă de epurare. A doua treaptă de epurare, ZUC, reprezintă patru paturi orizontale de 300 metri pătrați fiecare, umplute cu pietriș, și este concepută să asigure epurarea secundară a apelor reziduale de la penitenciar într-un volum de 400 metri cubi pe zi. Suprafețele de pietriș sunt plantate cu stuf. Rădăcinile stufului asigură accesul aerului în stratul de pietriș, previn colmatarea pietrișului și consumă pelicula biologică pentru creștere și dezvoltare. Stația de epurare a fost pusă în funcțiune în primăvara anului 2010.