Prima   -  Presa   -  Noutăți - VIZITA DE STUDIU A DELEGAȚIEI DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN REGIUNEA VEST (22-25 septembrie 2010)

VIZITA DE STUDIU A DELEGAȚIEI DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN REGIUNEA VEST (22-25 septembrie 2010)

   
28.09.2010   3213 Accesări  

În data de 22-25 septembrie 2010 a avut loc o vizită de studiu a unei delegații din Republica Moldova formată din reprezentanții Guvernului și a Regiunilor de Dezvoltare din Republica Moldova în Regiunea Vest, România, condusă de viceministrul Ministerului Construcției și Dezvoltării Regionale domnul Veaceslav GUȚUȚUI.

            Scopul acestei vizite a fost de a descoperi atît tradiționala vocație europeană a Regiunii Vest cît remarcabilele progrese realizate în această parte a Europei cu sprijinul programei Phare Coeziune Economică și Socială, și a Fondului European de Dezvoltare Regională.

            În acest context  prima zi de vizită de studiu a avut loc la Agenția de Dezvoltare Regională Vest, Timișoara, prezentarea Agenției și a politicii de dezvoltare regională în România și anume:

1.      Cum a reușit să faciliteze Agenția de Dezvoltare Regională Vest dezvoltarea și implementarea de proiecte cu impact regional semnificativ;

2.      Ce probleme au întîmpinat și cum le-au soluționat pentru creșterea impactului regional al proiectelor;

3.      Prin ce acțiuni, activități, proiecte reușește Agenția de Dezvoltare Regională Vest să joace un rol real în dezvoltarea regională din România;

4.      Cum a reușit Agenția de Dezvoltare Regională Vest să își întărească capacitatea instituțională de la înființare și pînă în prezent, etc.

Deasemenea în aceeași zi de către domnul Adrian Mariciuc, Șef Birou Pol de Creștere   s-a făcut prezentarea Timișoarei ca Pol de Creștere și anume cu structura acestuia, funcțiile, și proiectele care au parvenit anume în acest oraș pentru dezvoltarea orașului ca Pol de Creștere. După care a urmat prezentarea procesului  comunicării în activitatea ADR Vest. Doamna Miruna Vitcu, Director Direcția Resurse Umane și Comunicare la această prezentare a vorbit de principiile și instrumentele utilizate de către ADR Vest, RO pentru o comunicare eficientă, atît comunicarea  externă cît și cea internă. În continuare Directorul ADR Vest, domnul Sorin Maxim a prezentat proiectul 1 Phare CES și anume „Reabilitarea și revitalizarea Cetății Timișoara - Bastionul".

            La finele primei zile de vizită au mai fost activități ca:

- Masa rotundă cu reprezentanții Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest și cu cîțiva reprezentanți ai mediului de afaceri, care a avut loc în Sediul Consiliului Județean Timiș;

- După care a urmat prezentarea proiectului 2 Phare CES unde au fost prezentate tehnologiile noi în pregătirea formei pentru un tipar de calitate, ce a avut locație Sediul Grafoprint din or. Timișoara.

Prima zi de vizită s-a încheiat cu vizitarea proiectului de la Cramele Recaș, județul Timiș.

În cea de a doua zi a vizitei de studiu delegația din Republica Moldova a participat la prezentarea primăriei din or. Timișoara și proiectele de dezvoltare care au fost implementate, care sunt în implementare și care sunt în așteptare de a fi implementate. Respectînd programul zilnic a urmat vizita locației de investiții, în Parcul Industrial și Tehnologic Timișoara și deasemenea prezentarea proiectului 3 POR - SC Genuine advertising SRL.

Continuînd programul zilnic a urmat o deplasare în localitatea Jimbolia unde am  asistat la prezentarea proiectului 4 Phare „Stația de tratare a apei " și deasemenea prezentarea proiectului 5 POR „Cămin de bătrîni din Jimbolia".

Vineri 24 septembrie 2010, în cea de-a treia zi a vizitei de studiu din România delegația din Republica Moldova a avut o deplasare către orașul Arad la sediul primăriei din acest oraș, unde a fost prezentat orașul Arad pe scurt și de asemenea proiectele de succes care au fost implementate în acest oraș s-au care sunt în curs de implementare:

- Podul Traian - valoare a patrimoniului tehnic simbolizînd Știință, tehnică, mobilitate, comunicare, dezvoltare, comerț;

- Preparandia - valoare a patrimoniului tehnic simbolizînd învățătură, educație, cultură, gîndire, evoluție;

- Ansamblul Urban Arad - valoare a patrimoniului edilitar simbolizînd stilul de viață urban, civilizație, confort, apartenență la „cetate".

- Reabilitarea Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad.

 

La finele celei de a treia zi s-a făcut o călătorie la stațiunea Moneasa, județul Arad unde a fost prezentat proiectul 7 Phare - Implementare sistem integrat de dezvoltare turism în stațiunea Moneasa (infocentru, stadion, parc, drum, stația de tratare a apelor uzate).

Delegația din Republica Moldova și-a incheiat vizita de studiu pe data de 25 septembrie 2010 cu un program cultural, cu vizita la muzeu.

În concluzie putem spune că în cadrul acestei vizite delegația din Republica Moldova a obținut experiență utilă în următoarele domenii:

- experiența ADR Vest, România privind atragerea fondurilor europene în regiune;

- modalități de  creare și dezvoltare a parteneriatelor publice - private;

- conlucrarea ADR-lui din regiunea Vest cu autoritățile publice locale;

- importanța Parcurilor Tehnologice și cele Industriale;

- activitățile de promovare a Regiunii Vest;

- promovarea oportunităților de investiții în Regiunea Vest.

Experiența acumulată va servi ca suport  în activitatea ulterioară a ADR Sud în special în ce privește stabilirea parteneriatelor durabile, modalitațile de promovare a Regiunii Sud și a ADR Sud, atragerea fondurilor europene în regiune.

Reeșind din cele discutate în cadrul vizitei de studiu, un aspect important care necesită a fi îmbunătățit în cadrul ADR-urilorse referă la relația APL- Aplicant. Experiența României arată că în cazul în care solicitantul de finanțare devine implementator a proiectului aceasta duce la creșterea responsabilității și la sporirea impactului proiectelor implementate. Ar fi bine ca responsabilitățile majore a implementării proiectelor din cadrul ADR Sud să fie a beneficiarilor, cu respectarea prevedirilor legislației.

Experiența ADR-urilor din România ne arată importanța comunicării interne și externe în obținerea performanței în activitatea ADR-ului. În acest context sunt necesare eforturi de îmbunătățire managementului comunicării ADR Sud  prin comunicarea internă ceea ce înseamnă că vom tinde spre faptul că angajatul va deveni ca un agent de multiplicare a informației și comunicarea ca factor motivator, prin revistele presei care vor fi cu frecvență zilnică, rapoarte de presă,  iar ceea ce ține de comunicarea externă se va face la nivel de mass - media prin conferințe de presă, comunicate de presă, știrile de pe paginile web, cu partenerii din diverse proiecte, prin organizarea de seminarii, conferințe, vizite de studiu. Toate acestea vor fi eficiente dacă va fi profesionalism, precizie, rigurozitate și ritmicitate.