Prima   -  Presa   -  Noutăți - Vizită de studiu la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est din Romînia

Vizită de studiu la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est din Romînia

   
21.09.2010   3478 Accesări  

În perioada  15-18 septembrie, o delegatie din Republica Moldova, în frunte cu d-na Valentina Pleșca, Director Direcția Generală Dezvoltare Regională, reprezentanti ai Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, ai Agențiilor de Dezvoltare Regională, reprezentanți ai proiectului Moldova: Cooperare în Dezvoltare Regională precum și d-nul Andrei Malașevschi, Președinte ai Consiliului de Dezvoltare Regională Sud, au efectuat o vizită de studiu la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est din România.

 În prima zi a vizitei, delegația din Republica Moldova s-a întîlnit cu reprezentanții ADR Nord-Est, d-ul Vasile Asandei, Director Directia Juridica si Resurse Umane, d-ul Cristian Zama, Director Direcția Programe PHARE și Românești, d-ul Gheorghe Harja, Director Direcția Organism Intermediar POR ș.a. În cadrul întîlnirii a fost făcută o prezentare a ADR Nord Est, s-a vorbit despre organizarea, atribuțiile, sistemul  relațional, gestionarea resurselor, precum și a direcțiilor ce funcționează în structura ADR NE. Deasemenea s-a făcut o prezentare a programelor cu finanțare europeană PHARE și POR în Regiunea Nord-Est și prezentarea activității de comunicare, promovare regională și proiecte proprii ale ADR NE. În continuare s-au inițiat discuții vizînd modalitatea de implementare a proiectelor, efectuarea achizițiilor publice etc. Reprezentanții ADR NE s-au arătat foarte deschiși pentru a oferi răspuns la toate întrebările adresate de reprezentanții delegației din Republica Moldova. Tot în aceeași zi, delegația din Republica Moldova s-a deplasat la Tîrgu Neamț, unde a vizitat două proiecte finanțate din programul PHARE: reabilitarea monumentului istoric Cetatea Neamțului și stația de transfer a deșeurilor.

 În ziua a doua a avut loc o întîlnire cu d-ul Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava și cu reprezentantul Biroului de Cooperare Transfrontalieră Suceava, aici s-a discutat despre proiectele importante finanțate din programele europene:  PHARE; ISPA; SAPARD; etc,   care au dus la dezvoltare, practic atît instituțional, cît și în ceea ce privește mediul urban și rural sub toate aspectele sale.

  Vizita s-a încheiat cu o întîlnire cu reprezentanții Primăriei Iași, ai reprezentanților Polului de Creștere Iași și ai Biroului de Cooperare Transfrontalieră Iași. În cadrul întrunirii a fost făcută o prezentare despre activitatea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară -Zona Metropolitană Iași și despre experiența în proiecte de cooperare transfrontalieră.