Prima   -  Presa   -  Noutăți - ADR Sud a desfășurat o ședință de lucru cu beneficiarii proiectelor europene din raioanele Leova și Basarabeasca. La ordinea zilei - onorarea angajamentelor financiare de achitare a contribuțiilor

ADR Sud a desfășurat o ședință de lucru cu beneficiarii proiectelor europene din raioanele Leova și Basarabeasca. La ordinea zilei - onorarea angajamentelor financiare de achitare a contribuțiilor

   
07.12.2021   319 Accesări  

ADR Sud, în calitate de autoritate contractantă, a desfășurat, astăzi, o întâlnire de lucru cu beneficiarii locali ai proiectelor de Alimentare cu Apă și Canalizare și Eficiență Energetică, implementate în Regiunea de Dezvoltare Sud cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul proiectului "Modernizarea Serviciilor Publice Locale" (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

La întâlnire au participat Managerul Proiectului MSPL, Petru Veverița și alți reprezentanți ai managementului superior al GIZ, directoarea ADR Sud, Olga Gorban, vicepreședintele raionului Basarabeasca, Petru Scutari, primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, edilul orășelului Iargara, Eugeniu Mutaf, precum și primarii localităților beneficiare Filipeni, Romanovca și Cupcui,Iargara, șeful secției Managementul integrat al proiectelor din cadrul ADR Sud, Andrei Popușoi, managerii locali ai proiectelorMSPL din raioanele Leova și Basrabeasca ș.a.

Subiectele întâlnirii de lucru s-au referit, în principal, la stadiul implementarii proiectelor, situatia actuală care se atestă în cadrul acestora, provocările care au apărut și acțiunile care trebuie întreprinse în vederea finalizării cu succes a măsurilor investiționale.

De asemenea, participanții la întâlnire au discutat despre progresul înregistrat în vederea colectării contribuțiilor și pașii următori necesari de întreprins pentru onorarea de către beneficiari a angajamentelor financiare asumate. 

Uniunea Europeană a finanțat mai multe proiecte de infrastructură în sudul țării privind aprovizionarea cu apă, servicii de canalizare și sporirea eficienței energetice a clădirilor publice. Finanțarea a avut loc prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", fiind vorba de proiectele "Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă a localităților Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova", "Extinderea sistemului de canalizare în oraşul Leova. Construcţia staţiei de pompare a apelor uzate în oraşul Leova", "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova" și "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca". 

În rezultatul implementării acestor proiecte, peste 10620 de cetățeni din localitățile Iargara, Filipeni, Romanovca şi Cupcui ale raionului Leova sunt conectați la un sistem îmbunătățit și durabil de alimentare cu apă, iar 1700 de cetățeni au căpătat acces la servicii de canalizare. Totodată, ca urmare a implementării măsurilor investiționale de eficiență energetică, 921 de elevi și profesori din cadrul instituțiilor de învățământ din orașele Leova și Basarabeasca beneficiază în prezent de condiții mai bune de muncă și studii.