Prima   -  Presa   -  Noutăți - Oportunitate de finanțare privind implementarea Activității de Reziliență a Societății Civile din Republica Moldova

Oportunitate de finanțare privind implementarea Activității de Reziliență a Societății Civile din Republica Moldova

   
24.11.2021   860 Accesări  

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin intermediul Biroului Regional de Contractare din USAID/Ucraina, Belarus și Moldova, anunță despre oportunitatea de finanțare (NOFO) pentru implementarea unei activități intitulate "Moldova Civil Society Resiliency Activity".

Această activitate urmărește creșterea rezilienței societății civile din Republica Moldova prin creșterea capacității organizațiilor societății civile (OSC) să se angajeze cu constituenții și să își diversifice baza de resurse. Activitatea va defini în linii mari societatea civilă pentru a include nu numai OSC-uri bine stabilite, înregistrate, ci și grupuri civice neînregistrate, grupuri bazate pe probleme și mișcări civice.

Obiective

§  Implicarea circumscripției îmbunătățită: Majoritatea OSC-urilor din Moldova se luptă să stabilească și să mențină relații cu constituenții. Dependența excesivă a OSC-urilor de donatorii străini pentru supraviețuirea lor a forțat organizațiile să-și petreacă mai degrabă o mare parte din timpul și energia lor pentru redactarea propunerilor și raportarea donatorilor, decât să comunice cetățenilor despre misiunile, obiectivele și activitățile lor.

§  Mobilizarea resurselor interne crescută: Dependența OSC-urilor moldovenești de finanțarea externă rămâne semnificativă. Cercetătorii estimează că peste 70% din veniturile anuale ale OSC-urilor provin din granturi străine. Această dependență de finanțarea externă limitează efectiv sustenabilitatea și reziliența sectorului OSC. În ciuda acestei dependențe, au existat tendințe pozitive în diversificarea resurselor în ultimii câțiva ani. Antreprenoriatul social și inițiativele de crowdfunding se îmbunătățesc.

Finanțare

USAID intenționează să acorde un grant de asistență în conformitate cu acest NOFO. În funcție de disponibilitatea finanțării, USAID/Moldova intenționează să ofere până la 1.500.000 USD în finanțare totală USAID pe o perioadă de cel mult cinci ani.

Rezultate

Activitățile din cadrul Obiectivului 1 și Obiectivul 2 ar trebui să contribuie la următoarele rezultate:

§  Capacitatea sporită a OSC-urilor de a se conecta cu cetățenii moldoveni și grupuri constituiente relevante pentru a stabili priorități, a strânge resurse și a implementa activități;

§  Capacitatea OSC-urilor de a mobiliza resurse interne ca răspuns la nevoile comunității și la prioritățile înaintate de cetățeni, inclusiv prin antreprenoriat social și activități generatoare de venituri, donații individuale și private, finanțare publică GOM, voluntariat și contribuții în natură, finanțare participativă și campanii de responsabilitate socială corporativă îmbunătățită;

§  Mediului juridic favorabil în ceea ce privește mobilizarea resurselor interne îmbunătățit;

§  Parteneriate intrasectoriale între sectorul privat al Republicii Moldova, guvern și mass-media care vizează promovarea dezvoltării democratice sporite.

Criterii de eligibilitate

USAID încurajează cererile de la potențiali noi parteneri. USAID nu va accepta cereri de la persoane fizice. Cerințele de eligibilitate se aplică solicitantului principal:

§  Orice organizație locală (moldovenească) neguvernamentală sau comercială din Moldova, care este capabilă să răspundă la NOFO, este eligibilă să aplice în cadrul acestui NOFO.

§  USAID definește o organizație locală ca fiind una care:

§  Este organizată în conformitate cu legile Republicii Moldova destinatare;

§  Are sediul principal de afaceri sau operațiuni în Moldova;

§  Este deținută în majoritate de persoane fizice care sunt cetățeni sau rezidenți permanenți legali ai Republicii Moldova sau este administrată de organul de conducere, ai căror membri în majoritate sunt cetățeni sau rezidenți permanenți legali ai Republicii Moldova; și

§  Nu este controlată de o entitate străină sau de o persoană fizică sau persoane fizice care nu sunt cetățeni sau rezidenți permanenți ai Republicii Moldova.

Termenul limită pentru întrebări: 29 noiembrie 2021, până la ora 16:00, ora locală Chișinău. 

Conferința de preaplicare: 15 decembrie 2021, între orele 10:00-12:00, ora locală Chișinău.

Termen limită de depunere a aplicațiilor: 11 ianuarie 2022, ora 16:00, ora locală Chișinău. 

Pentru mai multe informații, vizitați https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=336572