Prima   -  Presa   -  Noutăți - Uniunea Europeană pune umărul la modernizarea instituțiilor de învățământ din Regiunea de Sud a Republicii Moldova

Uniunea Europeană pune umărul la modernizarea instituțiilor de învățământ din Regiunea de Sud a Republicii Moldova

   
13.01.2021   1994 Accesări  

Grație suportului Uniunii Europene, circa 1000 de elevi și profesori ai liceelor teoretice "Constantin Spătaru" și "Matei Basarab" din orașele Leova și Basarabeasca vor beneficia, începând cu anul 2021, de condiții de educație îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil. Acest lucru urmează să se întâmple ca urmare a implementării, în instituțiile respective, a două proiecte majore de investiții, în valoare totală de circa 73 de milioane de lei, raportate la domeniul Eficiență Energetică.

La Leova, măsurile de eficiență energetică sunt realizate în cadrul proiectului investițional privind "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova", în valoare de circa 53 milioane de lei, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud, cu suportul Uniunii Europene și a contribuției financiare alocate de Primăria orașului Leova.

Îar la Basarabeasca, măsurile de eficiență energetică se implementează în cadrul proiectului privind "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca", în valoare totală de circa 20 de milioane de lei, aflat de asemenea în gestiunea ADR Sud.

Ambele măsuri investiționale sunt finanțate de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ). 

Actualmente, clădirile liceelor teoretice „Constantin Spătaru" și „Matei Basarab" din orașele Leova și Basarabeasca se află în reconstrucții, specialiștii ADR Sud având grijă să monitorizeze, săptămânal, calitatea și mersul lucrărilor.

Eficientizarea energetică a edificiilor de învățământ vizate include executarea unor lucrări ample de termoizolare a fațadelor și soclurilor clădirii, de reabilitare a acoperișurilor, de finisare pe interior a pereților, de instalare a unor sisteme moderne de electricitate și ventilare, precum și de asigurare cu apă caldă și rece la robinete a instituțiilor.

De asemenea, aici se efectuează, pe moment, lucrări de construcție a nodurilor sanitare în interiorul instituțiilor supra menționate, în primăvară urmând a fi instalate, ca sursă alternativă de energie, panouri fotovoltaice.

Ca urmare a măsurilor de eficiență energetică întreprinse, este prognozat că, anual, consumul normat de energie în instituțiile de învățământ nominalizate se va diminua, estimativ, cu 30% și emisiile anuale normate de CO2 vor fi reduse.

Totodată, aceste două  licee din Regiunea de Dezvoltare Sud își vor îmbunătăți semnificativ aspectul lor pe interior și exterior, ca urmare a reconstrucţiei, reutilării și modernizării esențiale a sălilor de clasă, a spațiilor de recreiere și agrement, precum și a instrastructurii de utilități publice aferente.