Prima   -  Presa   -  Noutăți - Evaluarea impactului proiectului ”Construcția drumului de acces Dimitrova-Acui” din raionul Cantemir, finanțat din sursele FNDR, denotă indicatori pozitivi de creștere a locurilor de muncă și acces sporit la drumuri de calitate pentru cetățeni

Evaluarea impactului proiectului ”Construcția drumului de acces Dimitrova-Acui” din raionul Cantemir, finanțat din sursele FNDR, denotă indicatori pozitivi de creștere a locurilor de muncă și acces sporit la drumuri de calitate pentru cetățeni

   
07.09.2020   471 Accesări  

În anul 2013, de către ADR Sud a fost finalizat proiectul „Construcția drumului de acces Dimitrova-Acui", finanțat  exclusiv din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională. Pentru implementarea proiectului  dat din bugetul de stat a fost alocată suma de 15306,7 mii lei, acesta fiind demarat în luna martie a anului 2012.

Obiectivul general al proiectului a fost asigurarea accesului locuitorilor comunelor Cîietu  și Baimaclia spre centrul raional  Cantemir prin construcția drumului cu lungimea de 4,6 km dintre localitățile respective.

Beneficiarii acestui proiect au fost 3200 locuitori din  comunele Cîietu și Baimaclia, 576 gospodării țărănești, 130 de familii defavorizate, 180 persoane cu grad de invaliditate si 200 de elevi de la gimnaziul din Cîietu.

În urma realizării proiectului au fost construiți 4,6 km de drum nou, în variantă "macadam", dintre satele Cîietu și Dimitrova din comuna Cîietu  și Acui  din comuna Baimaclia.

Rezultatele de pe urma implementării proiectului au contribuit la îmbunătățirea condițiilor de circulație a locuitorilor din comunele Cîietu și Baimaclia, precum și a transportului  din alte localități din preajmă.

Beneficiarii proiectului au obținut  mai multe căi de acces spre centrul raional Cantemir, precum și în alte direcții. Anterior, fiind izolați de centrul raional, aceștia erau impuși să parcurgă o distanță dublă până acolo, pentru soluționarea problemelor. Distanța de deplasare din localitatea Cîietu spre centrul raional Cantemir  a fost redusă de la 190 km la 40 km,  timpul de parcurgere  de la 2 ore la 50 minute, la fel și cheltuielile de transport au fost diminuate.

La momentul evaluării proiectului, starea drumului respectiv  a fost constatată a fi una bună, datorită întreținerii sistematice a  acestuia de către "SA Drumuri Cahul", filiala Cantemir.

Rezultatul proiectului a avut un impact incontestabil asupra situației social-economice a localității, dar și unele efecte globale, precum stoparea șomajului și migrației la sate, prin crearea locurilor de muncă, în urma deschiderii noilor afaceri.

Primarii comunelor beneficiare au menționat că, prin construcția acestui drum, mai mulți agenți economici și-au deschis afaceri  noi, oferind locuri de muncă locuitorilor comunelor Cîietu și Baimaclia în domeniul agriculturii.

Proiectul " Construcția drumului de acces Dimitrova-Acui" a contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie şi, în general, asupra mediului, influienţând în mod pozitiv nivelul de trai al locuitorilor.