Prima   -  Presa   -  Noutăți - Specialiștii ADR Sud au inspectat șantierul de construcție a Parcului Industrial Cahul

Specialiștii ADR Sud au inspectat șantierul de construcție a Parcului Industrial Cahul

   
26.05.2020   1506 Accesări  

Lucrările sunt în toi la Parcul Industrial Cahul, unde se realizează lucrări de construcție conform graficului de execuție și documentației de proiect. Proiectul „Dezvoltarea durabilă a Parcului Industrial Cahul ca structură de sprijinire a afacerilor de importanță regională" este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud, cu finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR).

Specialiștii Secției management proiecte din cadrul ADR Sud au efectuat, recent, o vizita de monitorizare a lucrărilor de construcție la Parc. În cadrul vizitei a fost evaluat progresul realizat în implementarea proiectului pentru fiecare compartiment separat.

În ceea ce ține de amenajare, de la momentul lansării lucrărilor au fost montați 1600 m de borduri prefabricate din beton pentru trotuare 500*220*80, precum și plăci de pavaj - 900 m2. Lucrările de amenajare au fost sistate, însă, începând cu data de 29 aprilie a.c., din lipsa de resurse financiare necesare pentru desfășurarea în continuare a acestora.

La compartimentul telefonizare, lucrările au fost integral efectuate în conformitate cu proiectul tehnic de execuție.

În ceea ce ține de capitolul rețele electrice, în perioada de raportare au fost montați 400 m de cablu de 0,4 kW, cu montarea pernei de protecție. Totodată, au fost montați patru piloni prefabricați de beton.

Proiectul „Dezvoltarea durabilă a Parcului Industrial Cahul ca structură de sprijinire a afacerilor de importanță regională" este o inițiativă a Consiliului Raional Cahul, care își propune drept scop dezvoltarea infrastructurii de afaceri din regiune prin crearea unui mediu favorabil investițiilor.

Valoarea totală a proiectului constituie 20 861 690 lei, dintre care 861.690 lei reprezintă contribuția Consiliului Raional Cahul.

În perioada anilor 2018 și 2019, pentru realizarea lucrărilor în cadrul proiectului dat, au fost alocați din FNDR, respectiv, câte 3,0 milioane lei.

În anul 2020, pentru proiectul „Dezvoltarea durabilă a Parcului Industrial Cahul ca structură de sprijinire a afacerilor de importanță regională" au fost alocate  din bugetul de stat 13,6 milioane lei.

Se estimează că înființarea Parcului Industrial Cahul va avea un impact direct asupra dezvoltării economice şi a creşterii nivelului de industrializare a sudului ţării. Noua infrastructură de afaceri va permite atragerea investiţiilor directe în regiune de aproape 103 milioane de lei şi crearea a cel puţin 440 de locuri noi de muncă spre sfârşitul celui de-al cincilea an de activitate a Parcului.