Prima   -  Presa   -  Noutăți - Italienii vor să transforme deșeurile din Republica Moldova în brichete de combustibil

Italienii vor să transforme deșeurile din Republica Moldova în brichete de combustibil

   
26.02.2020   1075 Accesări  

Un grup de oameni de afaceri din Italia s-au arătat interesați să investească în valorificarea deșeurilor din Republica Moldova. În acest sens, ei au solicitat o întrevedere cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju. În cadrul discuțiilor, potențialii investitori au vorbit despre intenția lor de a realiza un proiect de construcție a unei fabrici, pe teritoriul țării noastre, specializată în sortarea, reciclarea și transformarea deșeurilor în brichete de combustibil.

Investitorii italieni au precizat că sunt dispuși să acopere costurile proiectului, estimate la circa 130 mln de euro. Potrivit lor, acest proiect va ajuta țara noastră în problema reciclării deșeurilor, dar și ar putea servi drept o sursă alternativă de aprovizionare a țării cu energie termică. Ei susțin că beneficiul acestui proiect rezidă în faptul că nu are efecte nocive asupra mediului, procedura de prelucrare a deșeurilor fiind una inofensivă.

„Din cele prezentate, proiectul pare a fi unul interesant și inovativ, și ar reduce cantitatea de deșeuri depozitate în țara noastră. Iar cele ce nu pot fi reciclate ar putea fi transformate în energie - un beneficiu economic. Vom discuta intenția unui concept de proiect cu toate instituțiile de resort, vom analiza oportunitățile, impactul, pentru că este necesar să identificăm și să aplicăm cea mai bună metodă de valorificare e deșeurilor. Vom lua în calcul, în prim plan, minimalizarea efectelor nocive asupra mediului înconjurător", a menționat Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Investitorii italieni au menționat că un proiect similar este realizat în țara lor, iar din prelucrarea a nouă milioane de tone de deșeuri se obțin 4,5 milioane de tone de brichete.

De notat că, în Republica Moldova. se produc anual circa un milion de tone de deșeuri.