Prima   -  Presa   -  Noutăți - La nivel de țară va fi creată o instituție publică responsabilă de colectarea și procesarea deșeurilor

La nivel de țară va fi creată o instituție publică responsabilă de colectarea și procesarea deșeurilor

   
02.01.2020   965 Accesări  

În Republica Moldova va apărea o instituție publică responsabilă de colectarea și procesarea deșeurilor. În acest sens, reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului vor discuta cu partenerii de dezvoltare posibilele oportunitățile de asistență.

Despre aceasta s-a discutat astăzi, 2 ianuarie, în cadrul unei ședințe la Guvern, între premierul Ion Chicu și responsabilii pentru gestionarea deșeurilor solide.

Potrivit unui comunicat emis de Guvern, în debutul ședinței, premierul a calificat situația privind colectarea și procesarea deșeurilor solide la nivel de țară drept una gravă și a menționat că problema nu mai poate fi tolerată. La rândul lor, instituțiile responsabile au confirmat că, la nivel național, există, astăzi, 1047 de depozite de deșeuri solide neautorizate și că problema gestionării deșeurilor a căpătat proporții alarmante. În acest sens, în cadrul ședinței au fost discutate căile de aplicare a soluțiilor recomandate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova și a specialiștilor locali.

Responsabilii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au informat prim-ministrul că Republica Moldova e împărțită în 8 regiuni de management al deșeurilor solide. Pentru 3 regiuni au fost realizate studii de fezabilitate, care oferă informație despre infrastructura și echipamentele necesare pentru colectarea și procesarea deșeurilor solide.

În finalul ședinței s-a decis pilotarea proiectului în una din regiuni pentru acumularea experienței necesare și pentru a îmbunătăți planul de implementare, astfel încât modelul structurii create să fie sustenabil și să fie identificat cel mai potrivit model de colectare a plăților pentru servicii.