Prima   -  Presa   -  Noutăți - Raportul de performanță a sectorului de apă pentru anul 2018, prezentat public de Ministerul Agriculturii, Dezvoltări Regionale și Mediului

Raportul de performanță a sectorului de apă pentru anul 2018, prezentat public de Ministerul Agriculturii, Dezvoltări Regionale și Mediului

   
08.11.2019   461 Accesări  

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a prezentat raportul de performanță a sectorului de apă pentru anul 2018. Documentul a fost elaborat de experți străini în cadrul unui proiect de mediu, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare.
 
Prezentarea a avut loc pe parcursul a două zile, 5-6 noiembrie 2019, în cadrul un atelier de lucru, desfășurat la MADRM, și a reunit reprezentanți ai instituțiilor de resort, experți, dar și alți actori principali interesați de sectorul de apă.
 
Documentul constituie un instrument de supraveghere și evaluare, ce asigură monitorizarea anuală a progreselor, realizărilor, dar și a provocărilor din sectorul de apă. Scopul raportului este de a contribui la planificarea eficientă a resurselor pentru perioadele următoare, precum și pentru a asigura atingerea obiectivelor stabilite în documentele de politici sectoriale.
 
Expertul internațional în domeniul apelor Cyrille Vallet a făcut o prezentare a raportului, inclusiv a contextului global și a necesității elaborării Raportului, dar și a atras o atenție deosebită asupra activităților ulterioare de îmbunătățire a acestuia și de elaborare a următorului Raport, pentru anul 2020.
 
În context, secretarul de stat în domeniul protecției mediului și resurselor naturale, Iuliana Cantaragiu, a menționat necesitatea existenței unui instrument de monitorizare pentru a sprijini alocarea de fonduri pentru îmbunătățirea sectorului de apă și sanitație din țară: „Actualizat an de an, ar trebui să devină și un instrument de comunicare, să demonstreze că protecția mediului, implementarea strategiei de alimentare cu apă și canalizare, utilizarea infrastructurii de apă, îmbunătățirea cadrului instituțional poate aduce beneficii pentru întregul sector al apei".
 
Pe parcursul desfășurării lucrărilor atelierului au fost discutate modalitățile de colectare a datelor și au fost identificate posibilități de îmbunătățire a proceselor de colectare a datelor. De asemenea, a fost prezentată metodologia de calculare a indicatorilor utilizați în raport și metodologia de elaborare a raportului în general.
 
Cu referire la metodologia de elaborare a raportului în general și-au expus opiniile reprezentanți ai MADRM, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor, Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Biroului Național de Statistică, Asociația „Moldova Apă-Canal", Agenția de Mediu, Agenția „Apele Moldovei", Inspectoratului pentru Protecția Mediului, precum și reprezentanți ai Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și ai Agenției Austriece pentru Cooperare.
 
Raportul de performanță a sectorului de apă pentru anul 2018 a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instiotuțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova", finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare.

Date de contact:
Proiectul SDC-ADA „Consolidarea cadrului instituțional însectorul alimentării cu apă și sanitație în Republica Moldova", tel.: (022) 204513.