Prima   -  Presa   -  Noutăți - Circa 50 mii de cetățeni ai raionului Leova vor beneficia de apă potabilă de calitate grație suportului oferit de Guvernului Germaniei

Circa 50 mii de cetățeni ai raionului Leova vor beneficia de apă potabilă de calitate grație suportului oferit de Guvernului Germaniei

   
13.09.2019   536 Accesări  

Apeductul magistral Leova-Iargara - unul din proiectele de anvergură implementate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, a fost inaugurat oficial vineri, 13 septembrie 2019. La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai ambasadelor Germaniei și României, ai Delegației Uniunii Europene, ai Agenției de Cooperare Internațonală Germaniei (GIZ), Agenției de Dezvoltare Regională Sud și comunitatea din raionul Leova.

Magistrala de apeduct modernă, cu o lungime de 23 km, a fost construită în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice de aprovizionare cu apă și canalizare a localităților din raionul Leova". Lucrările de construcție și reabilitare s-au desfășurat în perioada decembrie 2017 - aprilie 2019.

Construcția propriu-zisă a apeductului Leova-Iargara a demarat în luna ianuarie a anului 2018, fiind realizată cu suportul Guvernului Federal al Germaniei, al Fondului Național pentru Dezvoltare Regională şi cu implicarea Consiliului Raional Leova.

Bugetul total al proiectului a fost de 64 milioane lei, dintre care 54 milioane au fost oferiți de Guvernul Germaniei prin intermediul GIZ Moldova, aproximativ 9 milioane lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR), iar un milion de lei a constituit contribuția locală a raionului Leova.

Noua conductă de aducțiune va aproviziona cu apă 30 de localităţi din raionul Leova, la apeduct fiind conectate, la prima etapă, localitatea Iargara și orașul Leova, iar la cea de-a doua etapă - satele Filipeni, Romanovca şi Cupcui. Conectarea tuturor localităţilor este planificată pentru sfârşitul anului 2020.

Apeductul nou  construit va aduce beneficii unui număr de peste 50 de mii de locuitori din sudul Republicii Moldova, asigurându-le acestora accesul la servicii moderne de aprovizionare cu apă.

Ion Gudumac, președintele raionului Leova: „Inaugurarea apeductului magistral Leova-Iargara este un eveniment deosebit pentru locuitorii raionului Leova. Acesta este un proiect foarte important, pentru că asigurarea cu condiții de calitate cetățenii raionului este una din prioritățile noastre. Avem apă de calitate în raion, iar asta a fost posibil în mare parte suportului Guvernului Germaniei prin intermediul GIZ Moldova și a tuturor partenerilor proiectului, locali și naționali".

Eugeniu Mutaf, primarul orașului Iargara: „Pentru Iargara acest proiect este de o importantă majoră, pentru că orașul astfel are acces la apă de calitate. Este un succes pentru comunitatea noastră. Acest succes nu era posibil fără suportul și ajutorul acordat de partenerii externi și anume Guvernul Germaniei. În acest sens, noi locuitorii orașului Iargara venim cu sincere mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestuia". 

Excelența Sa, Angela Ganninger, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova: „Mă bucur să mă aflu astăzi alături de Dvs la inaugurarea apeductului magistral Leova-Iargara. Prin construcția acestuia am creat condiții ca orașele Leova, Iargara și alte localități din raion să beneficieze în viitor de apă de calitate. Succesul implementării acestui proiect a fost posibil datorită cooperării eficiente dintre toți actorii implicați, atât cei naționali și locali, cât și cei internaționali".

 Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud: "Acest proiect, fiind unul cu impact major în domeniul alimentării cu apă a populației, este realizat în beneficiul cetățenilor, oferindu-le acces la apă potailă de calitate, condiții de trai mai bune, cât și în perspectiva impulsionării dezvoltării socio-economice a raionului și a regiunii în general. Faptul că am reuşit să ridicăm calitatea vieţii locuitorilor din localitățile raionului Leova  este un lucru minunat. Ne dorim cât mai multe asemenea proiecte în regiune astfel încât  să reușim să soluționăm totalmente problema alimentării cu apă a populației din sudul țării". 

În cadrul proiectului - pe lângă apeductul magistral Leova-Iargara - au mai fost construite două stații de pompare a apei, două rezervoare de apă potabilă și, de asemenea, a fost reabilitată stația de tratare a apei din orașul Leova. Construcția apeductului magistral Leova-largara este un proiect cu impact major în domeniul aprovizionării cu apă a populației raionului Leova.

*********

Această activitate a fost implementată în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și susținută financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).