Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ziua Europei, prilej de promovare a valorilor comunitare și proiectelor investiționale implementate de ADR Sud cu suportul partenerilor europeni

Ziua Europei, prilej de promovare a valorilor comunitare și proiectelor investiționale implementate de ADR Sud cu suportul partenerilor europeni

   
24.05.2019   563 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Sud, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Consiliul Raional Cimișlia, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a desfășurat, în data de 23 mai 2019, în centrul de reședință al Regiunii de Dezvoltare Sud, Conferința regională cu genericul „Suportul Uniunii Europene pentru Dezvoltarea Regională".

Evenimentul a fost organizat în contextul celebrării Zilei Europei și a dezbătut subiecte de actualitate, cum ar fi: servicii locale îmbunătățite în satele și orașele din Regiunea de Dezvoltare Sud ca rezultat al investițiilor în infrastructură și consolidare de capacități; impulsionarea implementării practicilor de dezvoltare urbană și rurală prin proiecte de asistență tehnică și financiară, inițiativă socială pentru crearea și dezvoltarea afacerilor precum și stimularea dezvoltării economice locale și creșterii competitivității regiunii.

La evenimentul sus-menționat au participat reprezentanți ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), ai Inițiativei Uniunii Europene „Primarii pentru Creștere Economică", ai Centrului de Informare APL/Solidarity Fund PL în Moldova, memrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud, exponenți ai autorităților publice locale de nivelele I și II, inclusiv din rândul beneficiarilor de proiecte, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri din Regiunea de Dezvoltare Sud și din străinătate , mass-media regională și națională.

În mesajul său de inaugurare a Zilei Europei în regiune, directorul ADR Sud, Maria Culeșov, a vorbit despre beneficiile cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, inclusiv despre beneficiile și schimbările pe care le aduc în viața cetățenilor proiectele investiționale implementate în RDS cu suportul partenerilor europeni.

"Uniunea Europeană sprijină aspiraţiile Moldovei de stabilitate politică şi economică şi ajută ţara noastră să continue calea reformelor. În acest sens, UE depune eforturi pentru a împărtăşi experienţa statelor-membre ale Uniunii, a promova cooperarea dintre funcţionarii ţărilor membre, a sprijini aproximarea legislaţiei moldoveneşti la normele şi standardele Uniunii Europene, a consolida comerţul şi managementul frontierei, a asigura echipamente pentru şcoli, grădiniţe şi spitale şi a finanţa proiectele de infrastructură în domeniile transportului, apei şi energiei. Sunt cunoscute eforturile depuse și asistența pe care am obținut-o de la partenerii noștri pentru a asigura o creștere economică și o bunăstare a cetățenilor grație suportului oferit și multiplelor proiecte investiționale realizate în Republica Moldova, inclusiv în Regiunea de Dezvoltare Sud", a declarat Maria Culeșov.

În același context, directorul ADR Sud a ținut să menționeze că Uniunea Europeană finanțeaza actualmente cinci proiecte în sudul țării privind aprovizionarea cu apă, servicii de canalizare și sporirea eficienței energetice a clădirilor publice, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Și anume:

1. „Construcția apeductului magistral Cahul- Lebedenco- Pelinei- Găvănoasa- Vulcănesti (satele) - Alexandru Ioan Cuza și rețele interioare a satelor Lebedenco, Hutulu, Ursoaia, Pelinei, Sătuc, Găvănoasa, Vladimirovca și Nicolaevca (ETAPA II)".

2. "Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă a localităților Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova".

3. "Extinderea sistemului de canalizare în oraşul Leova; Construcţia staţiei de pompare a apelor uzate în oraşul Leova".

4. Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orasul Leova".

5.  Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orasul Basarabeasca".

Proiectele sus-menționate au fost preluate din cadrul Programelor regionale sectoriale AAC și EE, elaborate cu suportul GIZ în perioada anilor 2014-2015. Acestea sunt implementate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud și se află, actualmente, la etapa de proiectare, pentru care, potrivit Acordului semnat între Republica Moldova și UE, au fost alocate deja circa 906 mii de euro.

Pentru demararea lucrărilor de construcție și, nemijlocit, pentru implementarea proiectelor sus-menționate  Uniunea Europeană s-a angajat să acorde, în total, aproximativ 11,60 de milioane de euro. Din cei 11,60 de milioane de euro, 7,3 milioane sunt oferite pentru implementarea a trei proiecte de aprovizionare cu apă și servicii de canalizare, care urmează a fi implementate în raioanele Leova și Cahul. Două proiecte de eficiență energetică, în valoare de circa 3,3 milioane de euro, sunt implementate în orașele Leova și Basarabeasca.

În rezultatul implementării acestor proiecte, peste 64 de mii de cetăţeni din Regiunea de Dezvoltare Sud a ţării vor beneficia de condiţii moderne de aprovizionare cu apă şi servicii de canalizare. Totodată, două instituţii şcolare din raioanele Leova şi Basarabeasca vor beneficia, graţie suportului Uniunii Europene, de proiecte de eficienţă energetică.

Maria Culeșov a mulțumit Uniunii Europene, Agenției de Cooperare Intenațională a Germaniei (GIZ), Guvernului României, Poloniei, Suediei, Austriei, Cehiei, Letoniei, Estoniei și altor parteneri externi pentru suportul acordat în parcursul european al Republicii Moldova, experiența și expertiza UE, care este foarte importantă pentru noi și a menționat, de asemenea, că aderarea la UE și implementarea Acordului de Asociere RM-UE reprezintă un angajament asumat pentru țara noastră.

„Moldova a ales calea integrării europene, ceea ce presupune modernizare, noi standarde și noi oportunități de dezvoltare. Fiind orientați spre vectorul european, obiectivul nostru este de a aduce cetățenilor țării noastre un nivel de trai european, salarii și pensii decente, infrastructură modernă și condiții de viață similare celor din statele europene", a specificat, la rândul său, în cadrul conferinței, Igor Malai, șeful Direcției Politici de Dezvoltare Regională din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Oficialul a declarat că Uniunea Europeană este unul dintre principalii donatori ai Republicii Moldova, aprobând finanțări pentru reabilitarea drumurilor, dezvoltarea afacerilor, educație, sănătate, modernizarea agriculturii, dezvoltare regională, dezvoltarea zonelor rurale, producerea biocombustibilului și altele. Totodată, a punctat asupra faptului că reușita Acordului de Asociere, dar și a eforturilor noastre de integrare europeană, va depinde în egală măsură de astfel de factori ca gradul de aproximare a legislației RM cu cea europeană, cât și de coerența acțiunilor noastre pe plan intern și voința de care vom da dovadă în continuarea procesului de democratizare a societății.

În cadrul evenimentului au fost organizate patru sesiuni de informare, în cadrul cărora Cristina Otto, manager al proiectului "Modernizarea Serviciilor Publice Locale (MSPL)  în Republica Moldova", implementat de GIZ, Victoria Ciobanu, manager local de proiect MSPL AAC Cahul, și  Valeriu Porubin, manager local de proiect MSPL AAC Leova, au vorbit despre serviciile locale îmbunătățite în satele și orașele din RDS ca rezultat al investițiilor în infrastructură și consolidare de capacități.

Iar Anastastasia Ștefăniță, coordonator Solidarity Fund PL în Moldova, împreună cu reprezentanții primăriilor Cimișlia și Căușeni, Vasile Sidor și Gheorghe Chirman, au relatat despre suportul acordat de Guvernul Poloniei în implementarea politicilor de dezvoltare urbană și rurală în țara noastră.

Un alt subiect abordat în cadrul conferinței a ținut de stimularea dezvoltării economice locale și creșterii competitivității Regiunii de Dezvoltare Sud prin intermediul inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică", implementate cu suportul UE. La acest subiect în calitate de vorbitori au evoluat Lilian Danilov, coordonator de țară pentru Moldova al Inițiativei UE "Primarii pentru Creștere Economică", Elena Moraru, secretar al Consiliului local Selemet, și Oxana Cazacu, șefă a Secției Politici regionale și cooperare externă ADR Sud.

Oxana Cazacu s-a referit în particular la un alt proiect important finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei „Primarii pentru creștere economică" și implementat de Consiliul Raional Cimișlia în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) - "Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor" Potrivit responsabilei din cadrul ADR Sud și coodonator în cadrul proiecrtului dat, acesta este axat pe dezvoltarea economică locală, îmbunătățirea competitivității ÎMM-urilor din regiunea Sud prin vizarea investițiilor străine în economia locală, precum și furnizarea de servicii de înaltă calitate pentru dezvoltarea afacerilor în întreaga regiune.

Evenimentul a finalizat cu spectacol muzical prezentat de elevii Școlii de arte din orașul Cimișlia în scopul promovării culturii europene și a valorilor comunitare. Totodată, în cadrul conferiței a fost organizată o expoziție cu imagini de la proiectele cu finanțare europeană implementate în Regiunea de Dezvoltare Sud. 

Vezi AICI galeria foto de la eveniment.