Prima   -  Presa   -  Noutăți - Primăriile care au aderat recent la inițiativa „Primari pentru creștere economică", ajutate să-și dezvolte capacitățile în domeniul planificării strategice și a elaborării planurilor de dezvoltare economică locală

Primăriile care au aderat recent la inițiativa „Primari pentru creștere economică", ajutate să-și dezvolte capacitățile în domeniul planificării strategice și a elaborării planurilor de dezvoltare economică locală

   
20.11.2018   440 Accesări  

Un atelier de inițiere în vederea elaborării planurilor de dezvoltare economică locală s-a desfășurat, recent, cu participarea reprezentanților APL din zece primării care au aderat recent la inițiativa „Primari pentru creștere economică".

Primăriile care au aderat la acest club și-au asumat unele angajamente de a dezvolta capacitățile în domeniul planificării strategice și a elaborării planurilor de dezvoltare economică locală. Astfel, conform metodologiei elaborate de către Convenție, cu sprijinul experților internaționali, primari și responsabili de dezvoltarea economică locală au însușit noi metodologii și modalități de elaborare a planurilor strategice privind dezvoltarea localităților.

În cadrul atelierului, experții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), cu care Inițiativa „Primari pentru creștere economică" a încheiat un acord de colaborare, au explicat că fiecare primărie elaborează o analiză a stării economice locale, după care este alcătuit un plan de acțiuni în care se regăsesc viziunile și obiectivele ce urmează a fi implementate.

În perioada 15 septembrie -1 octombrie curent, 15 autorități locale de nivelul I și II au elaborat asemenea planuri, acestea au fost traduse în limba engleză și expediate pentru avizare experților Băncii Mondiale. Experții pot veni cu unele recomandări, după care aceste proiecte sunt aplicate pentru finanțare. În cadrul acestui program deja 3 proiecte în domeniul dezvoltării economice locale sunt finanțate de către Uniunea Europeană - în Cimișlia, în UTA Găgăuzia și în municipiul Edineț. Aceste 3 proiecte presupun construcția unor hale ce vor permite agenților economici să desfășoare diverse activități sau crearea unor centre de afaceri în cadrul cărora potențialii agenți economici primesc consultanță în vederea inițierii și dezvoltării afacerilor.

„Primari pentru creștere economică" este o inițiativă a Uniunii Europene, inspirată din Convenția primari în domeniul eficienței energetice și climei și are ca obiectiv dezvoltarea capacităților autorităților publice locale în domeniul dezvoltării economice locale. Pentru a realiza acest deziderat, Uniunea Europeană utilizează diverse metode, una dintre ele fiind elaborarea planurilor de dezvoltare locală.