Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Chișinău a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului

La Chișinău a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului

   
08.10.2018   760 Accesări  

Cea mai importantă sărbătoare națională dedicată produsului mândriei naționale - vinului, s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. A 17 ediție a Zilei Naționale a Vinului a întâmpinat vizitatorii cu o ofertă tentantă: 60 de standuri cu peste 1000 de vinuri, 20 de ansambluri etno-folclorice și interpreți care au evoluat pe scenă, 4 zone tematice ce au găzduit master-classuri despre arta de a savura „Vin din sufletul Moldovei", un târg de meșteșugărit, master-class de dans popular, lansări de carte și multe alte activități, ce au pus în valoare tradițiile țării noastre.

Programul festiv a fost deschis solemn de către oficiali de rang înalt, care au elogiat de pe scenă munca tuturor actorilor din industria vitivinicolă și au trecut în agendă realizările ramurii. 

Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova: „Mă bucur să văd astăzi aici atât de mulți vizitatori, atât de multe zâmbete și fețe luminoase. Este pentru mine întotdeauna o mândrie, ca prim-ministru, să îi servesc pe oaspeții noștri cu un vin bun, cu un vin care vine din sufletul Moldovei. Sunt sigur că și fiecare cetățean din diasporă care vede o sticlă de vin din Moldova în vitrina unui magazin din țara în care locuiește vede acolo o parte din ceea ce a lăsat acasă. Noi ca autorități ne simțim responsabili să oferim condiții pentru ca acest sector să se dezvolte și în continuare. Vom investi cu prioritate în acest domeniu, care, sunt sigur, poate aduce plus valoare economiei țării". 

Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „Le spunem "Bun venit!" tuturor oaspeților la cea mai mare sărbătoare a tradițiilor neamului - Ziua Națională a Vinului - eveniment inedit și celebrat în plină toamnă, când sunt recoltați strugurii de pe podgorii și se naște Vinul Moldovei. Calitatea produsului este recunoscută și la nivel internațional, fapt reconfirmat de cele 400 de medalii la concursuri internaționale obținute în primele 9 luni ale anului 2018. De asemenea, brandul de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie" este deja recunoscut în lume, iar investițiile în calitatea vinurilor noastre se materializează în miile de turiști care vin anual să ne descopere țara și produsul mândriei noastre naționale".

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Țin să mulțumesc celor 60 de producători care sunt prezenți aici cu cele mai alese vinuri ale lor și să vă asigur că anume datorită lor Ziua Națională a Vinului este un succes. Grație fiecărui om implicat în crearea vinului, cu fiecare an produsele noastre sunt tot mai bune, de o calitate mai înaltă și cu mai multă personalitate, astfel încât au devenit recunoscute și au ajuns pe mesele consumatorilor din 65 de țări. De aceea, la a 17-a ediție, Ziua Națională a Vinului depășește hotarele țării și duce legenda Vinului Moldovei mai departe. Astăzi, în premieră, în paralel cu evenimentul de aici, vinurile noastre sunt sărbătorite și în România, la Snagov, unde vizitatorii au parte de degustații și un spectacol cultural cu cei mai talentați artiști ai noștri. În același timp, România este oaspete de onoare aici, în Piața Marii Adunări Naționale". 

Sărbătoarea a continuat cu o Paradă a vinificatorilor din cele 4 Regiuni IGP - „Codru", „Ștefan Vodă", „Valul lui Traian" și „Divin" - un moment simbolic, menit să aducă un omagiu producătorilor, ale căror vinuri duc faima Moldovei peste hotarele ei. Defilarea s-a încheiat cu o horă imensă a participanților la paradă, care au dansat sub acompaniamentul Orchestrei de Muzică Populară a Fraților Advahov.

Tot la sărbătoarea vinului, cei mai dedicați actori ai industriei vitivinicole au fost premiați în cadrul unei ceremonii oficiale, care a inclus distincții la 9 categorii. După care a urmat un grandios program cultural și o serie de activități distractive și educative:- degustări de vinuri cu IGP și peste 30 de premiere vinicole, lansate la standurile celor 60 de producători autohtoni;- degustări ale celor mai bune vinuri din România, prezentate la standul vinificatorilor de peste Prut;- Școala Vinului: experți profesioniști ce au inițiat vizitatorii în tainele consumului corect al Vinului Moldovei;- răsfăț gastronomic: cele mai delicioase bucate tradiționale au fost preparate chiar în timpul evenimentului;- spectacole de muzică și dans popular, muzică de estradă, muzică „dance";- târg de obiecte de artizanat, cu cei mai iscusiți meșteri din cele 4 Regiuni IGP;- tururi tematice care au pornit din inima Capitalei spre vinăriile din toată țara. 

Sursa: madrm.gov.md