Prima   -  Presa   -  Noutăți - Drum intercomunitar nou, care leagă satele Feștelița și Marianca de Jos din raionul Ștefan Vodă, construit în cadrul unui proiect de dezvoltare regională

Drum intercomunitar nou, care leagă satele Feștelița și Marianca de Jos din raionul Ștefan Vodă, construit în cadrul unui proiect de dezvoltare regională

   
03.05.2018   757 Accesări  

3 mai 2018 - Un drum nou va face legătura între satele Feşteliţa şi Marianca de Jos din raionul Ştefan Vodă. Totodată, șoseaua va asigura şi conexiunea cu drumul naţional Chișinău - Căușeni, facilitând accesul direct al cetățenilor din zonă spre centrul raional și punctul de trecere a frontierei cu Ucraina, Palanca. Drumul a fost construit în cadrul unui proiect de dezvoltare regională și urmează să aducă beneficii unui număr de circa 34 de mii de cetățeni din sud-estul Republicii Moldova.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud și Primăria satului Feștelița din raionul Ștefan Vodă au organizat, astăzi, un eveniment de finalizare a proiectului de infrastructură "Construcția drumului intercomunitar Feștelița - Marianca de Jos - Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii acestuia cu drumul național R30 Chișinău - Căușeni - frontiera cu Ucraina".

Proiectul, finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională, are o valoare totală de circa 19 mln. de lei și a vizat construcția drumului intercomunitar Feștelița-Marianca de Jos - Ștefan Vodă, cu lungimea de 3,8 km, și interconectarea rețelei de drumuri locale cu drumul național R30, Chișinău - Căușeni - Ștefan Vodă - Ucraina.

La festivitatea de încheiere a proiectului au participat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov, președintele raionului Ștefan Vodă și al Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud, Nicolae Molozea, primarul satului Feștelița, Nicolae Tudoreanu, edili ai comunităților partenere, reprezentanți ai societății civile și mass media.

În cadrul ceremoniei de dare în exploatare a drumului, Liviu Volconovici, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a subliniat  importanța acestui proiect investițional pentru comunitățile raionului Ștefan Vodă și, în întregime, pentru Regiunea de Dezvoltare Sud, menționând că asigurarea accesului cetățenilor la o infrastructură modernă și la servicii publice de calitate rămâne o prioritate a statului, un obiectiv care, odată atins, va contribui la creșterea competitivității economiei naționale și a bunăstării populației.

"Construind acest drum, ne-am propus să asigurăm accesul la piața agricolă din Feștelița pentru locuitorii din localitățile învecinate: Marianca de Jos, Copceac, Alava, Volintiri, Semionovca și Brezoaia. De asemenea, pentru agenții economici să asigurăm accesul la noi piețe de desfacere din Chișinău, Căușeni, Cimișlia, Odessa. Nu mai puțin important este și faptul că, prin instalarea, la drumul respectiv, a indicatorilor și marcajelor rutiere, am reușit să sporim securitatea rutieră a cetățenilor. Sunt absolut convins, construcția acestui drum va crea premise pentru dezvoltarea cooperării inter-comunitare în prestarea serviciilor publice: apă și canalizare, salubrizare, iluminat stradal, transport public local, inclusiv va reduce costurile pentru asemenea servicii. Or, toate proiectele de dezvoltare regională au obiectivul de a construi viitorul acasă și a îmbunătăți viața cetățenilor",  a subliniat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici.

La rândul ei, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a specificat că un drum modern le oferă oamenilor nu doar siguranță și comoditate, ci și posibilitatea de a se deplasa mai rapid și mai ieftin, un imbold pentru a rămâne în satul de baștină și a porni o afacere. "Sper ca acest proiect va contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor prin creșterea mobilității și reducerea timpului de deplasare între localități de cel puțin trei ori și, respectiv, a costurilor călătoriilor suportate de beneficiari. Totodată, grație drumului nou construit, cetățenii vor avea acces rapid la serviciile de urgență - pompieri, ambulanță, poliție, iar copiii se vor putea  deplasa oricând la școala de artă din Feștelița pe un drum mai bun, în condiții de maximă siguranță și confort", a declarat șefa ADR Sud, Maria Culeșov.

Ideea de a construi acest drum pentru a face astfel o centură aici, în zona Bugeaului, și pentru a facilita atât transportul de mărfuri cât şi de pasageri în zona respectivă, a existat de mai mulți ani, afirmă primarul satului Feștelița, Nicolae Tudoreanu. Or, între localitățile menționate - Feștelița și Marianca de Jos, și centrul raional Ștefan Vodă nu exista decât un drum de țară practicabil doar vara și pe timp uscat.

„Acum, locuitorii din satele Feşteliţa şi Marianca de Jos nu vor mai fi nevoiţi să parcurgă zilnic câte 22 de kilometri pe jos, pentru a se deplasa dintr-o localitate în alta. Prin construcția acestui drum, șansele lor la o viață mai bună, la un viitor european au crescut. Cu certitudine, pentru o localitate un drum bun înseamnă viață, înseamnă viitor, aceasta fiind capabilă să stragă investiții, să se dezvolte", este de părere Nicolae Tudoreanu.

Precizăm că proiectul "Construcția drumului intercomunitar Feștelița - Marianca de Jos - Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii cu drumul național R30 Chișinău-Căușeni-frontiera cu Ucraina" țintește unul din obiectivele Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020 privind asigurarea accesului la servicii publice de calitate. Acesta a fost selectat în cadrul ultimului Concurs al propunerilor de proiecte, fiind ulterior inclus prin Hotărâre de Guvern în Documentul Unic de Program 2017-2020 și aprobat spre finanțare în 2017 din mijloacele Fondului Național pentu Dezvoltare Regională.

Investiția are drept obiectiv reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii de transport regionale, asigurarea conexiunii cu rețeaua de transport națională și internațională și a accesului beneficiarilor la servicii și utilități publice calitative.

Printre beneficiarii proiectului se numără 12500 de locuitori ai satelor partenere, populația raionului Ștefan Vodă  (acces direct pentru circa 20 mii de locuitori), circa 1000 de întreprinderi agricole, 13 întreprinderi industriale, 60 de întreprinderi comerciale, oficiile medicilor de familie din satele Feștelița, Marianca de Jos și Alava, 20 de instituții publice, inclusiv gimnaziul și Școala de artă "Maria Bieșu" din satul Feștelița.