Prima   -  Presa   -  Noutăți - Agenția de Dezvoltare Regională Sud a dat start cursurilor de formare profesională pentru brutari și patiseri

Agenția de Dezvoltare Regională Sud a dat start cursurilor de formare profesională pentru brutari și patiseri

   
17.04.2018   1768 Accesări  

Astăzi, 17 aprilie 2018, în incinta fostului restaurant al Cooperativei de consum din orașul Cimișlia, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, în parteneriat cu antreprenorul italian Albino Irali și "Green Projects" SRL, a dat start cursurilor de formare profesională în domeniile brutărie-patiserie-preparare de produse făinoase. Instruirile vor fi desfășurate gratuit, prin metoda exersării, în cadrul master-classurilor oferite de către profesori cu renume din Provincia Novara, Italia. Acestea au drept obiectiv de a forma profesioniști cu calificare înaltă pentru angajatorii locali și internaționali.

La primul curs, general, s-au înscris și au venit să învețe să coacă pâine după rețeta italiană, precum și varii produse de panificație caracteristice bucătăriei acestei țări, circa 20 de persoane, printre care antreprenori din raioanele Cantemir, Cahul, Cimișlia, care dețin restaurante, mori, brutării și activează în sfera dată, tineri care doresc să inițieze o afacere în domeniile brutărie și patiserie, precum și elevi ai Școlii profesionale din orașul Cimișlia.

Prezentă la evenimentul de lansare a cursurilor, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a ținut să menționeze că instruirile sunt parte a proiectului "Non Solo Pane" („Nu doar pâine"), inițiat și implementat în Regiunea de Dezvoltare Sud de către antreprenorul italian Albino Irali și compania "Green Projects" SRL, în parteneriat cu ADR Sud.

Potrivit Mariei Culeșov, reprezentanții Provinciei di Novara din Republica Italiană, cu care ADR Sud a semnat acum cinci ani în urmă un Acord de colaborare, au venit în sudul Republicii Moldova pentru a transpune în viață intenția lor de a investi în capitalul uman al țării noastre și de a acorda suport sub formă de instruire gratuită agenților economici care au deja deschise sau intenționează să inițieze afaceri în domeniul panificației și al patiseriei. 

 "Prin intermediul acestui proiect ne propunem drept obiectiv creșterea competitivității economice a Regiunii de Dezvoltare Sud prin consolidarea capacităților antreprenoriale și profesionale în domeniile brutărie și patiserie", a declarat șefa ADR Sud.

În cele ce urmează, Claudio Li Calzi, director SRL "Green Projects", a specificat că ideea implementării acestui proiect vine de la un antreprenor italian pe nume Albino Irali, brutar de meserie și proprietar al mai multor magazine și restaurante în țara lui, care, apropiindu-se de vârsta de pensionare, s-a gândit că ar fi bine să transmită harul său și secretul fabricării unei pâini calitative, gustoase și sănătoase, altor meseriași din breasla brutarilor sau tinerilor care ar dori să îmbrățișeze și să practice această specialitate. Și cum pâinea a depășit deja toate frontierele, devenind un produs universal, dar păstrând, totodată, în ea istoria și cultura unui popor, frații noștri italieni, care se pot lăuda cu aceleași rădăcini romanice, și-au orientat privirea nu altundeva, ci spre piața Republicii Moldova, unde, cu siguranță, este încă loc de mai bine.

Așadar, pentru a redresa situația și a crește competitivitatea acestui produs pe piața Republicii Moldova, făcându-l să fie unul sănătos și benefic, italienii au dorit să se asigure de sprijinul ADR Sud în ceea ce privește crearea unui cadru de formare profesională și de susținere a agenților economici din Regiunea de Dezvoltare Sud, care activează în domeniul panificației și patiseriei.

La rândul său, Agenția de Dezvoltare Regională Sud s-a arătat deschisă spre o colaborare eficientă pe segmentul dat și a acceptat propunerea partenerilor italieni. În cele ce urmează, specialiștii ADR Sud au evaluat necesitățile agenților economici din regiune care activează în domeniile de referință și au identificat persoanele care necesită și doresc de a fi instruite.  

Astfel, Sergiu Cazacu, bucătar-șef la restaurantul „Autoland" din orașul Cimișlia, susține că, deși anterior a activat în Italia și are deja o experiență în acest sens, a acceptat să vină la acest curs pentru a mai „fura" din tainele meseriei. Or, zice tânărul, întotdeauna există loc de mai bine și oricât n-ai fi de bun, nu strică să înveți iar și iar. Totodată, Sergiu își propune să aplice cele învățate la curs aici, acasă, în Republica Moldova. "Vreau să aplic metodologia italiană de fabricație a pâinii și a produselor de panificație utilizând fâină de origine autohtonă de o calitate înaltă, precum și alte produse fabricate în țara noastră. Astfel, cred că acest produs va fi accesibil ca preț și va aduce o plus valoare economiei naționale", susține tânărul bucătar de la Cimișlia.

Și Ecaterina Adăscăliță din satul Cania, Cantemir, s-a angajat să suporte pe cont propriu niște cheltuieli suplimentare de transport circulând zilnic, pe o durată de trei săptămâni, la Cimișlia. "Activând în calitate de antreprenor și având în proprietate o moară și o brutărie, sunt interesată să particip la aceste cursuri pentru a-mi ridica gradul de calificare, a diversifica producția și a face față concurenței. Astăzi, cumpărătorul optează tot mai mult pentru un produs nu doar gustos, ci și calitativ, sănătos. De aceea, am  găsit de cuviință să nu ratez această oportunitate de a învăța noi tehnologii pe care să le aplic după aceea în experiența proprie", afirmă antreprenoarea.

Evenimentul de lansare a cursurilor a culminat cu semnarea unui Acord de parteneriat între ADR Sud și compania "Green Projects" SRL pentru implementarea proiectului „Non Solo Pane". După care a urmat o vizită în laboratorul de creație al profesorului italian Giovanni Meli, unde oaspeții și participanții la instruiri au avut posibilitatea de a se familiariza cu utilajul cu care vor opera în perioada desfășurării cursurilor.

Totodată, cei prezenți au avut parte de o degustare a produselor de panificație italiene - pizza, focaccia, crostatta ș.a., preparate conform tehnologiei de fabricație în stil italian, din făină și alte produse de origine autohtonă.