Prima   -  Presa   -  Noutăți - Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud s-au întrunit astăzi în prima ședință din acest an

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud s-au întrunit astăzi în prima ședință din acest an

   
15.03.2018   2115 Accesări  

Cimișlia, 15 martie 2018

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud (CRD Sud) s-au întrunit, astăzi, în prima ședință din anul curent, în cadrul căreia au audiat Raportul de implementare a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud și cel privind activitatea ADR Sud în anul 2017, și au aprobat Planul de implementare a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud pentru anul 2018. Totodată, factorii de decizie regionali au luat act de activitățile realizate de Agenție în vederea implementării proiectelor investiționale finanțate din FNDR și din sursele UE, precum și  în scopul asigurării funcționalității Comisiilor Regionale Sectoriale în domeniile  managementul deșeurilor solide și alimentare cu apă și sisteme de canalizare în Regiunea de Dezvoltare Sud.

Anunțându-se a fi deliberativă, în prezența a 24 din cei 32 de membri aleși, ședința a fost prezidată de către președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud, Nicolae Molozea, care a dat start lucrărilor forului regional, enunțând principalele obiective și supunând votului agenda evenimentului.

Nicolae Molozea a îndemnat membrii CRD Sud să fie responsabili și să-și asume pe deplin efortul de a se implica activ și plenar în soluționarea problemelor și adoptarea deciziilor ce țin de dezvoltarea regiunii.

Prezent la lucrările CRD Sud, Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a salutat audiența, declarând că autoritățile centrale depun eforturi susținute pentru a convinge partenerii de dezvoltare și a atrage din exterior investiții considerabile în proiecte de reabilitare și modernizare a infrastructurii. 

În cele ce urează, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a adus la cunoștința membrilor CRD Sud și invitaților la ședință informații relevante privind realizările obținute de către instituție în decursul anului 2017 și planurile Agenției pentru 2018.

Astfel, în Raportul de implementare a SDR Sud 2016-2020, ce a vizat activitățile desfășurate pe parcursul anului trecut, directorul ADR Sud a prezentat invitaților la ședință cele mai importante rezultate obținute de specialiștii Agenției în activități de implementare a proiectelor de dezvoltare regională, planificare strategică și programare, organizare evenimente și promovarea regiunii, comunicare și transparență, relații internaționale, cooperare, schimb de experiență și atragere investiții.

Așa, bunăoară, potrivit directorului ADR Sud, în perioada de referință instituția și-a focusat activitatea în principal pe activități realizate în scopul valorificării mijloacelor financiare alocate din FNDR și a implementării proiectelor investiționale incluse în Documentul Unic de Program (DUP) 2017-2020 și aprobate spre finanțare în 2017.

Maria Culeșov avea să remarce că, în anul 2017, CRD Sud a aprobat Planul Operațional Regional (POR) Sud 2017-2020, care este un instrument de implementare a strategiei și care conține proiecte investiționale depuse de APL din RDS, și selectate în cadrul concursului de propuneri de proiecte III la Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR). POR Sud conține 59 proiecte investiționale, în valoare totală de 2 miliarde 960 milioane lei.

Ulterior, prin HG nr. 203  din  29.03.2017 a fost aprobat Documentul Unic de Program (DUP) 2017-2020, în care sunt incluse spre finanțare 13 proiecte din POR Sud 2017-2020, dintre care, 6 proiecte au fost aprobate  spre finanțare pentru anul 2017. Suma alocată de CNCDR pentru anul 2017 pentru implementarea a 6 proiecte investiționale a fost  de 40,62 milioane lei. Astfel, o mare parte din activitățile realizate de ADR Sud în perioada de raportare au fost îndreptate anume la implementarea acestor proiecte, a ținut să menționeze șefa ADR Sud.

Conjugându-și eforturile, ADR Sud și partenerii regionali/locali, în cooperare cu partenerii internaţionali de dezvoltare, ghidată de politicile şi deciziile CRD Sud, au conlucrat în direcţia îndeplinirii sarcinilor stabilite pentru perioada de raportare  şi a obţinut următoarele rezultate: 2 proiecte investiționale finanțate din FNDR finalizate cu succes; 6,83 km de drum construite/reabilitate în varianta asfaltată; 4.55 km de drum varianta macadam construit; 8,43 km reţele de canalizare construite, reușind să valorifice surse financiare din FNDR pentru proiecte investiționale în valoare totală de 40,62 milioane lei.

Printre cele mai importante realizări de anul trecut în domeniul planificării și programării regionale, de către Maria Culeșov au fost menționate următoarele: 2 programe regionale sectoriale pe domeniile sporirea atractivității turistice a RDS și dezvoltarea  infrastructurilor de sprijin în afaceri, elaborate și aprobate de CRD Sud; 1 portofoliu de concepte de proiecte promovate în cadrul Programului Regional Sectorial privind sporirea atractivității turistice a RDS; 4 concepte de proiecte în domeniul dezvoltării infrastructurilor de sprijin în afaceri identificate; 1 concept de proiect dezvoltat și aplicat spre finanțare în cadrul programului "Primari pentru creștere economică", 2 comisii regionale sectoriale (CRS) constituite - pe domeniile AAC și MDS și asigurată funcționalitatea lor.

Mai detaliat, cu o prezentare referitor la activitățile realizate de ADR Sud în vederea asigurării funcționalității Comisiilor Regionale Sectoriale în domeniile  managementul deșeurilor solide (MDS) și alimentare cu apă și sisteme de canalizare (AAC) în RDS a venit în fața membrilor CRD Sud Natalia Dubalari, specialistă în planificare strategică și programare.

După audierea raportului secretarului CRS, aleșii regionali au purces la alegerea copreședintelui Comisiei Regionale în Sectorul Managementul  Deșeurilor Solide, în funcția dată fiind aprobată în unanimitate candidatura dlui Iovu Bivol, președinte al raionului Cimișlia.

Alte două decizii importante de pe agenda ședinței CRD Sud au fost cele cu privire la susținerea inițiativei de implementare în RDS a proiectului "Poarta de sud a Moldovei deschisă pentru afaceri și investiții", finanțat din sursele UE, și a inițiativei Consiliului Raional Leova privind inițierea proiectului "Construcția podului transfrontalier peste rîul Prut Leova (MD) - Bumbăta (RO)". Aleșii regionali au salutat în totalitate ambele proiecte cu impact major pentru regiune și pentru țară în general, acordând votul lor de încredere pentru inițiativele lansate în cadrul proiectelor investiționale care vor impulsiona dezvoltarea economică a zonei.

De asemenea, membrii CRD Sud au aprobat prin votul majorității lor solicitarea Consiliului Raional Cahul privind extinderea proiectului "Apeductul magistral Cahul - Lebedenco- Alexandru Ioan Cuza și rețele interioare a satelor Lebedenco - Nicolaevca" prin includerea localităților Iujnoe și Burlăceni. Etapa a II-a, urmând ca ulterior să se adreseze cu un demers către partenerii de dezvoltare regională, în vederea examinării posibilitatății de identificare a resurselor finanțare pentru executarea serviciilor de proiectare și construcții.

Despre Inițiativa UE „Primarii pentru Creşterea Economică" (M4EG), lansată în 2017 în cadrul Parteneriatului Estic, a vorbit în cadrul aceleiași ședințe Lilian Danilov, coordonatorul proiectului pentru Republica Moldova. La această inițiativă au aderat, până în prezent, 18 autortăți publice din țară, dinte care cinci sunt din Regiunea de Dezvoltare Sud, și anume: Consiliul Raional Cimișlia, Consiliul Raional Căușeni, Primăria municipiului Cahul, Primăria orașului Cimișlia și Primăria orașului Căușeni.

Autoritățile locale care au aderat la clubul M4EG vor fi asistate la elaborarea Planurilor de dezvoltare economică locală (Plan DEL), documente care vor primi avizul Băncii Mondiale și care vor deschide mai multe oportunități pentru elaborarea și aplicarea la diverse apeluri de proiecte finanțate de UE în domeniul dezvoltării economice.

***

CRD Sud este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud (RDS), în componența căreia intră raioanele Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Cahul, Cantemir, Leova, Taraclia și Basarabeasca. CRD Sud are 32 de membri, fiind alcătuit din președinții raioanelor componente, câte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion al RDS. Membrii CRD Sud își exercită atribuțiile cu titlu gratuit.

INFORMAȚII RELEVANTE PREZENTATE ÎN CADRUL ȘEDINȚEI:

Raport_privind_imlementarea_SDR_Sud_2016-2020 pentru anul 2017

Activitatea Comisiilor regionale sectoriale în anul 2017

Planul anual de implementare a SDR Sud 2016-2020 pentru anul 2018

Poarta_de Sud a Moldovei deschisă pentru investiții, proiect finanțat de UE 

Notă_informativă_privind_initiativa_CR_Leova privin Construcția podului transfrontalier peste râul Prut Leova (MD) - Bumbăta (RO)

Notă informativă cu privire la aprobarea conceptului de proiect  ”Îmbunătățirea infrastructurii de alimentare cu apă potabilă a localităților Iujnoe și Burlăceni prin includerea în proiectul de execuție ”Construcția magistralei Cahul – Lebedenco – Pelinei – Găvănoasa – Vulcănești - A. I. Cuza”