Prima   -  Presa   -  Noutăți - Cooperarea intercomunitară – cheia unei dezvoltări durabile pentru APL și cetățenii din localitățile Filipeni, Romanovca, Cupcui și Iargara din raionul Leova

Cooperarea intercomunitară – cheia unei dezvoltări durabile pentru APL și cetățenii din localitățile Filipeni, Romanovca, Cupcui și Iargara din raionul Leova

   
23.11.2017   722 Accesări  

Localitățile Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova vor beneficia de rețele noi de aprovizionare cu apă în interiorul localităților. Proiectarea și construcția acestora va fi efectuată din surse financiare alocate de Uniunea Europeană.

Finanțarea va fi acordată în anul 2018, în contextul în care, în luna iunie a anului 2017, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova au semnat un Acord de grant privind elaborarea proiectelor tehnice și a documentației de licitație pentru lucrările de construcție în cadrul mai multor proiecte ce țin de domeniul aprovizionare cu apă și canalizare (AAP) și eficiența energetică (EE) în cele trei Regiuni de Dezvoltare din Republica Moldova.

Astfel, unul din proiectele care urmează a fi implementat din bani europeni, în regiunea de dezvoltare Sud, este cel care își propune aprovizionarea cu apă a localităților Filipeni, Iargara, Cupcui și Romanovca din raionul Leova.  

Potrivit lui Andrei Tocaru, consultant GIZ, proiectul nominalizat este parte componentă a unui proiect mai mare  -Modernizarea Serviciilor Publice Locale de Aprovizionare cu Apă (AAC) din raionul Leova", finanțat de Guvernul Federal al Germaniei prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Potrivit responsabilului, în calitate de partener al proiectului de anvergură "Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), aflat în derulare în țara noastră încă începând cu anul 2010, Uniunea Europeană și-a asumat angajamentul de a finanța, la această etapă, proiectarea și construcția a circa 83 km de rețele interioare de apeduct în localitățile Iargara, Filipeni, Cupcui și Romanovca.

Valoarea estimată a investiției este de circa 2,5 milioane de euro, ea urmând să contribuie la implementarea politicilor de dezvoltare regională a Republicii Moldova, ameliorarea calității vieții cetățenilor, asigurându-le servicii publice de calitate.

Recent, în cadrul ședințelor consiliilor locale Iargara, Filipeni, Cupcui și Romanovca au fost adoptate deciziile privind semnarea Acordului de cooperare intecomunitară, prin care APL își propun să-și dea mâna și să pună umărul la dezvoltarea unui serviciu și sistem durabil de alimentare cu apă în raionul Leova.

Managerul proiectului, Valeriu Porubin, a ținut să precizeze că asumarea de către autoritățile administrațiilor publice locale a angajamentului de a conlucra în vederea dezvoltării unui serviciu de aprovizionare cu apă modern, de înaltă eficacitate și randament, este una din principalele condiții impuse de finanțatorii europeni, care vine să asigure durabilitatea investiției.

Până la finele anului curent, managerul a comunicat că urmează a fi semnate memorandumurile de înțelegere între finanțator - UE, facilitator - GIZ, instituția implementatoare - ADR Sud și primăriile localităților beneficiare. După care, va fi anunțată desfășurarea licitației publice pentru achiziționarea lucrărilor de proiectare a rețelelor de apeduct  în localitățile locale Iargara, Filipeni, Cupcui și Romanovca.

Un alt proiect de infrastructură pentru care Uniunea Europeană va aloca, începând cu anul 2018, surse financiare în valoare de circa 2,5 mln.de euro este cel de extindere a rețelelor interioare de canalizare în orașul Leova.