Prima   -  Presa   -  Noutăți - Comuna Cazangic din raionul Leova a semnat un acord de colaborare cu ținutul Neretsk din Letonia

Comuna Cazangic din raionul Leova a semnat un acord de colaborare cu ținutul Neretsk din Letonia

   
05.10.2017   2025 Accesări  

Locuitorii comunei Cazangic din raionul Leova au acum frați nu doar peste Prut, ci și în ținutul Neretsk din Letonia. În acest sens, șefii administrațiilor publice locale din ambele țări au semnat recent un acord de colaborare.

Acordul de colaborare dintre cele două administrații a fost semnat de către Ion Guțu, primarul comunei Cazangic, și de către Arvids Kviesis, primarul ținutului Neretsk din Republica Letonia. Evenimentul încheierii acordului a fost facilitat de Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia (VARAM) și Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud).

Ceremonia de semnare a acordului dinte cele două comunități a avut loc în incinta căminului cultural din Cazangic, în prezența consilierilor locali, a conducătorilor instituțiilor educaționale și culturale din localitate, precum și a reprezentanților Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

Din partea Republicii Letonia, la eveniment au participat reprezentanți ai corpului diplomatic al Ambasadei Republicii Letonia în Moldova și ai Ministerului Mediului și Dezvoltării Regionale din Republica Letonia.

Evenimentul semnăriii acordului a fost anticipat de vizita oficialilor letoni la gimnaziul și grădinița din satul Cazangic. Educatorii și pedagogii din cadrul celor două instituții i-au primit extrem de călduros pe baltici, împărtășind cu ei, de la om la om, emoția unei întâlniri de suflet, dar și frumoasele lor realizări în domeniul creșterii și instruirii tinerei generații.

Oaspeții din Letonia au vizitat biblioteca și centrul de resurse pentru copii cu cerințe educaționale speciale din cadrul școlii, au asistat la o oră de antrenament al copiilor care practică luptele libere în cadrul filialei Școlii sportive raionale din localitate. Băștinașii le-au povestit cu mândrie letonilor despre performanțele sportivilor din Cazangic, care poartă faima localității lor dincolo de hotarele Republicii Moldova.

Participanții la eveniment au discutat despre perspectivele de colaborare dintre cele două comunități.

„Aflându-mă în vizită în Letonia, am descoperit că popoarele noastre au multe în comun. Alături de România, de care ne leagă un trecut istoric, Letonia, ca stat membru al Uniunii Europene, dispune de acel potențial către care și noi trebuie să tindem. În parcursul european al țării noastre, avem nevoie acum mai mult ca oricând de sprijinul țărilor care au atins deja acest obiectiv. Vom prelua de la prietenii noștri letoni bune practici de administrare publică locală și standarde europene. Sperăm, de asemenea, să implementăm împreună proiecte socio-culturale. Pentru asta și am inițiat acest parteneriat", a declarat Ion Guțu, primarul comunei Cazangic.

„Cel mai important este că acesta nu va fi un simplu acord semnat. Dincolo de acest acord sunt oamenii. Oamenii care se știu reciproc și colaborează. Venind aici, am rămas plăcut surprins să rămân cu senzația că văd atâtea lucruri cunoscute și necunoscute mie. Bineînțeles, acordul semnat va fi fundamentul relațiilor noastre de mai departe, dar în spatele implementării lui vor sta inițiativele frumoase și oamenii ", a spus, la rândul său, președintele ținutului Neretsk, Arvids Kviesis.

Secretarul Parlamentar al Ministerului Mediului și Dezvoltării Regionale din Republica Letonia, Janis Eglits, a apreciat colaborarea și cooperarea în domeniul dezvoltării regionale între țara sa și Republica Moldova și și-a manifestat disponibilitatea de a susține în continuare dezvoltarea regiunilor țării noastre, inclusiv a Regiunii de Dezvoltare Sud.

Oficialul leton i-a felicitat pe semnatarii acordului cu ocazia evenimentului. „Am rămas plăcut surprins de optimismul și dorința oamenilor din Moldova de a construi un viitor mai bun la ei acasă. Sper foarte mult că cele două comune vor menține relații de colaborare foarte strânse. Sunt sigur că acordul încheiat va fi unul care va apropia cele două unități teritorial-administrative din punct de vedere economic și cultural", a specificat Janis Eglits.

La rândul său, Oxana Cazacu, șefa Secției cooperare și atragerea investițiilor din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, s-a arătat bucuroasă pentru această frumoasă realizare a APL și a locuitorilor satului Cazangic. Menționând perspectivele de dezvoltare pe care le oferă, de acum încolo, comunei Cazangic, acordul de colaborare proaspăt semnat, responsabila din cadrul ADR Sud a declarat că Regiunea Sud va continua să-și consolideze relațiile de cooperare în domeniul dezvoltării regionale cu Letonia, identificând și stabilind noi parteneriate la nivel de administrații publice locale.