Prima   -  Presa   -  Noutăți - Studiul de fezabilitate comandat de Banca germană KfW pentru modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă și de canalizare din raionul Cahul a fost finalizat

Studiul de fezabilitate comandat de Banca germană KfW pentru modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă și de canalizare din raionul Cahul a fost finalizat

   
01.02.2017   570 Accesări  

Marți, 31 ianuarie 2017, în incinta Consiliului Raional Cahul a avut loc prezentarea studiului de fezabilitate  privind aprovizionarea  cu apă și canalizare în raionul Cahul, în cadrul proiectului ,,Aprovizionarea cu apă și canalizare în sudul Moldovei", inițiat cu suportul financiar al Băncii Germane KfW. La eveniment, alături de alți invitați, au participat Anatol Usatîi, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Igor Malai, șef adjunct al Direcției generale Dezvoltare regională la MDRC, Maria Culeșov, directorul ADR Sud.

Studiul face o analiză a situației în domeniul apă și canalizare în raion și vine cu soluții și recomandări atât de ordin tehnic, administrativ, dar și calcule financiare necesare proiectului. Acesta se referă la mai multe direcții, cum ar fi: renovarea și reabilitarea stației de tratare, stația de epurare a apelor uzate, extinderea rețelei de apeduct și canalizare în orașul Cahul, satul Cotihana și alte localități din raion.

Proiectul vizează modernizarea stației de epurare a apei potabile și a unei stații noi de epurare a apelor uzate din orașul Cahul. Totodată, proiectul va moderniza rețelele de distribuție Apă-Canal, în așa fel încât serviciul de aprovizionare cu apă și de canalizare să fie ridicat la nivelul standardelor europene, atât pentru locuitorii orașului Cahul, cât și pentru cei din zonele rurale.

"După ce studiul de fezabilitate va fi aprobat de către părțile implicate, inclusiv de către finanțatori, vom purcede la faza de implementare a proiectului. Astfel, la finele anului 2018 se preconizează să înceapă lucrările de reconstrucție și modernizare a rețelelor de aprovizionare cu apă potabilă a orașului Cahul și a satelor din componența raionului. Dacă inițial Banca Germaniei și Guvernul Federal German și-au anunțat disponibilitatea de a aloca pentru implementarea acestui proiect suma de 12 mln. de euro, sub formă de grant, la finele anului 2016 Guvernul Germaniei și-a asumat un nou angajament de a aloca suplimentar alte 10 mln. de euro pentru extinderea rețelei de canalizare în orașul Cahul, a declarat Michael Pucher, reprezentantul Băncii Germane KfW, menționând, totodată, implicarea altor parteneri investiționali".

Prezent la eveniment, primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș, în urma prezentării studiului, a mulțumit instituțiilor prezente la activitate și partenerilor, printre care Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), companiei Posch & Partner Consulting Engineers, Consiliului Raional Cahul și, în special, Guvernului Germaniei prin intermediul Băncii Germane KfW, care a anunțat o susținere financiară pentru acest proiect de cca. 22 mln de euro, care, probabil, este unul din cele mai mari proiecte care va fi implementat în raionul Cahul.

"Suntem conștienți de responsabilitatea care ne revine ca autoritate publică locală și vom colabora cu toți partenerii implicați pentru a asigura cetățenii municipiului și raionului Cahul cu apă potabilă de calitate și servicii de canalizare",  a declarat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

Amintim că, în luna martie a anului 2015, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Banca Germană KfW au semnat un acord financiar care detaliază serviciile ce urmează a fi realizate în cadrul proiectului, precum și obligațiile și responsabilitățile părților implicate. Printre acțiunile menționate sunt: elaborarea Studiului de fezabilitate privind modernizarea în orașul Cahul a stației de tratare a apei potabile și a unei stații de epurare a apelor uzate; analiza oportunității investițiilor capitale din perspectivă social-economică, financiară și ecologică; actualizarea planurilor existente privind modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă și de canalizare din raionul Cahul; întocmirea unui Master Plan privind aprovizionarea cu apă și asigurarea cu rețea de canalizare a raionului Cahul; evaluarea structurii organizatorico-juridice a companiilor Apă-Canal și identificarea masurilor de sprijin pentru asigurarea unui management durabil.