Prima   -  Presa   -  Noutăți - Rezultatele cooperării moldo-poloneze, evaluate în cadrul proiectului “Construcția apeductului magistral Leova-Filipeni-Romanovca„

Rezultatele cooperării moldo-poloneze, evaluate în cadrul proiectului “Construcția apeductului magistral Leova-Filipeni-Romanovca„

   
06.04.2016   1313 Accesări  

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova, Vasile Bîtca, și Excelența Sa, Artur Michalski, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Poloniei în Republica Moldova, însoțiți de conducerea raionului Leova și reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regionale Sud, au efectuat, astăzi, o vizită de documentare în cadrul proiectului "Construcția apeductului magistral Leova-Filipeni-Romanovca". Scopul vizitei în teritoriu a celor doi oficiali a fost de a constata progresele realizate în procesul de implementare a proiectului.

Proiectul "Construcția apeductului magistral Leova-Filipeni-Romanovca" a fost aprobat pentru finanțare în anul 2014, din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională, scopul proiectului fiind crearea condițiilor necesare pentru asigurarea cu apă potabilă a 3807 de cetățeni din localitățile Filipeni și Romanovca.

Un rol important în atingerea obiectivelor proiectului l-au avut partenerii externi. Astfel, în baza unui acord de finanțare, Ambasada Republicii Polone la Chișinău a acordat țării noastre un grant în sumă de 85 mii de euro, destinat pentru executarea unor anumite categorii de lucrări. Cu suportul finanțării externe, au fost construite rezervoarele de acumulare a apei din satul Filipeni, infrastructura aferentă rezervoarelor, precum și un drum de acces către rezervoarele din satul Romanovca.

Se cere menționat faptul că proiectul nominalizat vine să contribuie la realizarea Strategiei raionului Leova în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, care prevede ca majoritatea localităților din raionul Leova să fie asigurate cu apă potabilă din râul Prut prin intermediul conductei magistrale Leova-Iargara, construcția acesteia fiind posibilă cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

 În cadrul vizitei sale în raionul Leova, Excelența Sa, Artur Michalski, a ținut să menționeze că, în anul 2010, Republica Moldova și Polonia au semnat un Memorandum de colaborare în domeniul dezvoltării regionale și de atunci încoace au fost realizate cu succes mai multe proiecte de dezvoltare locală, printre care se numără și proiectul "Construcția apeductului magistral Leova-Filipeni-Romanovca."  Ambasadorul a constatat că resursele alocate de partea poloneză au fost valorificate eficient și a exprimat disponibilitatea țării sale de a susține în continuare Republica Moldova în procesul de dezvoltare regională.

La rândul său, Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova, a mulțumit Ambasadorului Poloniei și poporului polonez pentru suportul acordat.

 „În continuare, cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), va fi construită magistrala Leova - Iargara și vom putea conecta consumatorul final la apă potabilă. Astfel, îmi exprim recunoștința față de partenerii străini care investesc în regiunile țării noastre pentru a îmbunătăți nivelul de trai al concetățenilor noștri și care au încredere că banii vor fi valorificați corect", avea să sublinieze Vasile Bîtca, ministrul moldovean al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Oferind mai multe detalii privind derularea proiectului, Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, s-a arătat și ea mulțumită  de realizările obținute până la moment în procesul de implementare a proiectului.

"În numele meu și al ADR Sud, precum și al cetățenilor din întreaga regiune, țin să-mi exprim recunoștința și să aduc mulțumiri poporului polonez pentru ajutorul acordat. Într-adevăr, grației suportului primit din partea Republicii Polone, am reușit într-un timp mai restrâns să efectuăm lucrările în cadrul proiectului respectiv. Urmează ca, în timpul apropiat, să fie finalizate lucrările de amenajare a teritoriului rezervoarelor din satele Filipeni și Romanovca și cele de construcție a unei porțiuni de drum în localitatea Filipeni. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să începem construcția propriu-zisă a magistralei Leova-Iargara, astfel încât populația satelor Romanovca și Filipeni, dar și din tot raionul, să fie aprovizionată cu apă potabilă de calitate", a declarat directorul  ADR Sud, Maria Culeșov.

Reiterăm că valoarea totală a proiectului "Construcția apeductului magistral Leova-Filipeni-Romanovca"este de 5747,38  mii lei, dintre care 3951,33 mii lei sunt alocați din FNDR, iar 1 796,05 mii lei - din partea Ambasadei Republicii Polone.

De asemenea, la finele vizitei de documentare, Ambasadorul Poloniei, Excelența Sa, Artur Michalski, și Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova, Vasile Bîtca, au avut o întrevedere la Consiliul Raional Leova, în cadrul căreia s-a pus accentul pe posibilitățile de intensificare a colaborării moldo-polone.