Prima   -  Presa   -  Noutăți - Specificul și etapele de desfășurare a concursului de propuneri de proiecte finanțat din FNDR în perioada 2017-2020, aduse la cunoștința APL din raioanele Cimișlia, Basarabeasca, Leova și Taraclia

Specificul și etapele de desfășurare a concursului de propuneri de proiecte finanțat din FNDR în perioada 2017-2020, aduse la cunoștința APL din raioanele Cimișlia, Basarabeasca, Leova și Taraclia

   
22.03.2016   1038 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Sud a desfășurat, astăzi, 22 martie 2016, prima sesiune de informare privind Concursul de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020.

În cadrul sesiunii, reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și ai ADR Sud au adus la cunoștința APL de nivelurile I și II din raioanele Cimișlia, Basarabeasca,Taraclia și Leova, participante la instruire, cadrul general, specificul și etapele de desfășurare a concursului de propuneri de proiecte, Instrucțiunea pentru utilizatori, nota conceptuală și cererea de finanțare completă.

De asemenea,  primarii localităților eligibile și președinții de raioane au fost familiarizați în ceea ce privește rolul și responsabilitățile tuturor actorilor implicați în implementarea proiectelor, în mod special ale ADR Sud și ale aplicanților.

În deschiderea sesiunii de informare, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a salutat prezența numeroasă a șefilor APL de nivelele I și II din raioanele invitate, precum și a specialiștilor din secțiile Economie și atragerea investițiilor din cadrul Consiliilor Raionale, Dezvoltare Teritorială și Construcții etc.

"Numărul impunător al factorilor de decizie locali și raionali, care au lăsat pentru câteva ore grijile localităților pe care le administrează și au venit să participe la sesiunea de informare anunțată de ADR Sud, denotă interesul sporit al edililor și președinților acestor raioane pentru noul concurs de propuneri de proiecte anunțat  de minister. Ceea ce ne face să ne încredem că dorința noastră de a atrage investiții în localități și regiune este una comună și că, de acum încolo, mai exact până pe 3 mai 2016, urmează să vă implicați și mai activ și să cooperăm și mai strâns și mai intens, conjugându-ne eforturile în aceeași direcție - dezvoltarea echilibrată și echitabilă a Regiunii de Dezvoltare Sud", a declarat șefa ADR Sud, Maria Culeșov.

La rândul său, în calitate de gazdă a evenimentului, Mihai Olărescu, președintele raionului Cimișlia, le-a dorit tuturor realizări frumoase și izbândă în soluționarea problemelor existente la nivel local cu suportul surselor financiare care urmează a fi alocate din FNDR. "Fie ca acest miliard de lei declarat spre absorbție până în 2020 să fie valorificat pe deplin și să avem toți beneficii, atât APL de nivelul I, cât și APL de nivelul II", a lansat un îndemn către participanți șeful administrației cimișliene.

Igor Malai, șef adjunct al Direcției Dezvoltare Regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, s-a arătat și el bucuros să vadă de această dată printre participanți un număr mai mare de persoane interesate în dezvoltarea Regiunii Sud, inclusiv a raioanelor Cimișlia, Basarabeasca, Taraclia și Leova, parte componentă a acesteia.

„Ne dorim să fim cât mai mulți din cei ce sunt reuniți în jurul aceleiași idei - de a face ca Regiunea de Dezvoltare Sud să fie una mai prosperă, mai atractivă și mai dinamică, de aceea MDRC a început o nouă perioadă de programare pentru anii 2017-2020, în care într-adevăr se planifică de a fi cheltuiți pentru domeniul dezvoltare regională cel puțin în jur de 1 miliard de lei din contul Bugetului Național, cât și cu suportul partenerilor de dezvoltare, cu care a fost deja stabilită a bună relație de colaborare", a menționat Igor Malai.

Totodată, oficialul de la minister a specificat că, de fapt, valoarea tuturor proiectelor care vor fi selectate în cadrul concursului anunțat este prestabilită să fie de circa un miliard de lei, sumă care urmează a fi alocată etapizat,  pe parcursul urmatorilor 4 ani, din Fondul National de Dezvoltare Regionala. Inclusiv, pentru fiecare prioritate a fost stabilita o suma maxima cât poate valora un proiect.

În derularea sesiunii, specialiștii ADR Sud, printre care Maria Culeșov, director, Eugen Lupașcu, șeful Secției management proiecte, Sergiu Andronache, specialist în elaborarea, monitorizarea și implementarea proiectelor, Viorica Cuțitaru, specialist în relații internationale și atragerea investițiilor, Andrei Tocaru, consultant GIZ, ș.a. au făcut o prezentare a practicilor de implementare a proiectelor în anul 2011-2015 (FNDR/GIZ), au venit cu mai multe explicații pe marginea noii Instrucțiuni necesare de urmat pentru utilizatori și aplicanții de proiecte, referindu-se la alte detalii importante și, bineînțeles, la termenii de depunere a notelor conceptuale și, ulterior, a cererilor complete de finanțare, care urmează a fi respectați cu strictețe.

Totodată, Marian Căpraru, reprezentantul SUERD, le-a vorbit reprezentanților APL I și II despre beneficiile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării în Republica Moldova și participarea în Programe transfrontaliere și transnaționale

Următorul atelier de instruire va avea loc pe data de 29 martie curent, în orașul Ștefan Vodă, cu participarea APL din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni.