Prima   -  Presa   -  Noutăți - APL-urile din RDS se pregătesc de Apelul III de Propuneri de Proiecte

APL-urile din RDS se pregătesc de Apelul III de Propuneri de Proiecte

   
10.02.2015   2528 Accesări  

Cimișlia, 10 februarie 2015/ Instruiri de două zile privind Elaborarea Notelor Conceptuale, al doilea modul din cadrul proiectului "Consolidarea capacităților APL din Republica Moldova, regiunea Sud".

Agenția de Dezvoltare Regională Sud  în comun cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare, implementează un proiect soft, "Consolidarea capacităților APL din Republica Moldova, regiunea Sud", în cadrul căruia Autoritățile Publice Locale (APL) din Regiunea de Dezvoltare Sud  își vor fortifica capacitățile în elaborarea  proiectelor  regionale de susținere a dezvoltării sectorului privat. Acesta este al doilea modul de instruiri, care are scopul de a instrui APL-urile în Elaborarea Notelor Conceptuale, și de a-i pregăti  în scrierea proiectelor eficiente și durabile pentru următorul Apel de Propuneri de Proiecte.

Specialiștii ADR Sud din cadrul departamentului de management al proiectelor, care au și rolul de experți, au făcut o recapitulare a primului modul, iar participanții la rîndul lor, au avut posibilitatea de a se expune asupra așteptărilor pe care le au de la aceste instruiri.

La seminar au participat reprezentanți ai APL I și II  și antreprenori din raioanele Cimișlia, Basarabeasca și Leova. În cadrul seminarului s-a discutat despre specificul Apelurilor de Propuneri de Proiecte cu finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR), obiectivele, prioritățile, etapele și regulile de desfășurare, a fost revizuită relevanța ideilor de proiecte propuse în corespundere cu prioritățile și măsurile din Strategia de Dezvoltare Regională Sud, Strategiile raionale, locale și alte documente de politici relevante. Desemenea, a fost prezentată informația generală despre structura Notei Conceptuale a proiectului și caracteristica primelor 3 secțiuni – scop și obiective, impactul regional și identificarea beneficiarilor.

Inga Diacenco, antreprenoare din orașul Leova a menționat că se așteaptă de la aceste instruiri ”să învățăm să conlucrăm cu APL-urile pentru a dezvolta sectorul economic al regiunii”. În același timp, reprezentatul Consiliului Raional Basarabeasca, Tatiana Molișteanu speră întru ”elaborarea cît mai amplă și dezvoltată a conceptelor de proiecte înaintate pentru prosperarea în dezvoltarea economiei raionului Basarabeasca, crearea noilor perspective și brațe noi de muncă”.

Participanții au fost antrenați în exerciții practice în urma cărora au formulat obiectivele ideilor de proiect selectate după care au argumentat relevanța și impactul regional al proiectului. Relevanța în raport cu documentele strategice și relevanța în raport cu necesitățile cetățenilor. Participanții s-au arătat foarte interesați de subiectele abordate și au intervenit cu întrebări concrete care îi preocupă direct, la care specialiștii ADR Sud au încercat să le ofere un răspuns pe măsura așteptărilor.

Reiterăm că în cadrul proiectului, APL-urile vor beneficia de instruiri, consultații individuale pe ideile de proiecte identificate de către beneficiari întru dezvoltarea ideilor de proiect și are ca scop general de a pregăti APL-urile din Regiunea de Dezvoltare Sud în scrierea de proiecte eficiente pentru următorul Apel de Propuneri de Proiecte (al treilea la număr).