Prima   -  Presa   -  Noutăți - Știați că în orașul Leova există un bazin olimpic?

Știați că în orașul Leova există un bazin olimpic?

   
06.02.2015   3043 Accesări  

Consiliul Raional Leova intenționează să reabiliteze bazinul de înot din incinta liceului ”C. Spătaru” din or. Leova.

În incinta liceului ”C. Spătaru” din or. Leova există un bazin de înot care a fost construit în perioada 1985 – 1987, și  care are dimensiunea de 25x11m cu o adîncime de 4m și  un volum de apă de 1000 m3. În incinta liceului sunt construite două bazine de înot (pentru maturi și pentru copii)  și două piste de sărituri de la înălțime,  ultima fiind de 9m.

Din 1987-1991 în localul dat se petreceau ore de înot conform programelor de instruire,  antrenamente în cadrul secțiilor sportive,  competiții între orașele și raioanele Republicii cît și servicii cu plată pentru populația raionului. Încălzirea apei din bazin era asigurată de la cazangeria centrală orășenească iar după sistarea activității cazangeriei centrale orășenești a dispărut posibilitatea de a livra apă caldă pentru bazin, respectiv acesta și-a întrerupt activitatea ca obiect sportiv.

Reieșind din faptul că bazinul de înot permite organizarea și  desfășurarea antrenamentelor și competițiilor sportive de rang raional, regional,  republican și internațional, acestuia i se poate atribui statutul de obiect regional. Din acest motiv, autoritățile locale au lansat de mult timp intenția de reabilitare a bazinului de înot, însă pînă la moment nu au reușit să identifice sursa de finanțare. Inițiativa dată capătă actualitate  odată cu promovarea proiectului de eficientizare energetică a clădirilor  liceelor „C. Spătaru” și „L. Tolstoi” din or. Leova.

În cadrul ședinței de lucru din 29 ianuarie 2015, una dintre condițiile expuse de experți pentru ca proiectul de eficientizare energetică să treacă la faza de concept de proiect viabil, a fost anume necesitatea reabilitării bazinului de înot. Experții s-au expus că dacă bazinul de înot va rămîne în stare actuală, măsurile de eficiență energetică nu vor aduce rezultate scontate.

Ca sursă alternativă de cofinanțare a proiectului, Consiliul Raional Leova (CR) va iniția demersuri către Ministerul Tineretului și Sportului din RM în vederea alocării resurselor pentru reabilitarea obiectului dat.

CR Leova ar putea participa cu proiectul dat la următorul Apel de Propuneri de Proiecte desfășurat de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud, iar în cazul în care va parcurge toate etapele de evaluare cu succes și va fi inclus în Documentul Unic de Program, va putea obține finanțare pentru reabilitarea bazinului din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.