Prima   -  Presa   -  Noutăți - Consultări publice în Regiunea Sud: Programul Regional Sectorial de Aprovizionare cu Apă și de Canalizare

Consultări publice în Regiunea Sud: Programul Regional Sectorial de Aprovizionare cu Apă și de Canalizare

   
17.06.2014   2547 Accesări  

        

Cimișlia //17 iunie 2014

Agenția de Dezvoltare Regională Sud a inițiat la începutul anului 2013,  cu suportul  Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), procesul participativ de elaborare a Programului Regional Sectorial de Alimentare cu Apă și de Canalizare pentru Regiunea de Dezvoltare Sud.

Grupul de lucru regional sectorial,  constituit din  reprezentanți ai APL II din cele 8 raioane ale Regiunii, directorii  Întreprinderilor Municipale (Î.M) prestatoare de servicii de aprivizionare cu apă și de canalizare și specialiștii ADR Sud, au participat la elaborarea  Programului   Regional Sectorial de Alimentare cu Apă și de Canalizare.

Astfel, astăzi s-au lansat  consultări publice pe marginea acestui program  la care au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Cancelariei de Stat, experți ai Agenției  de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenției de dezvoltare a Austriei (ADA), Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), Agenției Elvețiene de Cooperare și Dezvoltare, specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) și membrii grupului de lucru regional.

În deschiderea evenimentului, Ina Gortolomei, reprezentant al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a declarat că prin elaborarea acestui program, s-a ținut cont de  acte și documente naționale și "va fi urmărită o consecutivitate logică.  Întregul lucru făcut prin elaborarea programului dat a însemnat un efort comun al MDRC, ADR Sud, APL, precum și experților și consultanților GIZ. Prin continuarea conlucrării, în baza acestui program urmează a fi elaborate și implementate concepte de proiecte  mai calitative."

"Vedem rezultatul a peste o jumătate de an de lucru. Programul este un document viu, consistent, iar prin implicarea reprezentanților APL din Regiune, la elaborarea lui - este și unul credibil. În 2015 vom avea un nou Apel de Proiecte, prin care vom soluționa și probleme specificate în acest document. Urmează să-l completăm cu propuneri și sugestii , ca la 19 iunie la ședința CRD Sud să aprobăm un document calitativ", a menționat Eugen Lupașcu,  șef al Secției management proiecte în cadrul ADR Sud .

În cadrul ședinței a fost prezentat   Programul Regional Sectorial de AAC pentru Regiunea de dezvoltare Sud și prevederile acestui  Program.

Participanții la audierile publice au făcut mai multe propuneri și sugestii, astfel ca să sporească calitatea documentului. Comprimarea acestuia, implicarea mai activă a primarilor, completarea cu mai multe date specifice Regiunii Sud, sînt unele din sugestiile parvenite de la prezență.

Toate recomandările vor fi colectate și anexate la Programul Regional Sectorial de Alimentare cu Apă și de Canalizare pentru Regiunea de Dezvoltare Sud .

Amintim,  consultările publice sînt o procedură - standart în elaborarea documentelor de planificare, iar Programul Regional Sectorial de  Alimentare cu Apă și de Canalizare prezentat, urmează a fi aprobat la ședința Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud din 19 iunie 2014.